Kevin Schijven Kevin Schijven
03/04/2024 12:16 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 03/04/2024 11:32

Bitcoin ETFs boeken recordhandel in maart, maar starten april zwak

Bitcoin-BTC
icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
Bitcoin ETFs boeken recordhandel in maart, maar starten april zwak

Foto: Isaac Fontana/Shutterstock

In maart werd veelvuldig gebruik gemaakt van de nieuwe Amerikaanse bitcoin (BTC) spot exchange-traded funds (ETFs).

De beursgenoteerde fondsen zagen vorige maand hun volume namelijk verdrievoudigen. Qua instroom vallen echter de eerste dagen van april teleurstellend uit.

🚀 Nederlandse exchange viert bullmarkt: iedereen gratis crypto naar keuze
  • Advertentie
  • Bitvavo

Bitcoin ETFs zien gigantisch volume in maart

De bitcoin-ETFs behaalden in maart gezamenlijk een handelsvolume van maar liefst $111 miljard. Dat is bijna drie keer zo hoog dan in februari en januari, meldt ETF-expert Eric Balchunas van Bloomberg.

bitcoin ETF volume maart 2024
Bitcoin ETF volume maart 2024. Bron: Eric Balchunas

De ETFs lanceerden pas op 11 januari waardoor februari eigenlijk pas de eerste volledige handelsmaand was voor de bitcoin fondsen.

Drie fondsen waren in maart verantwoordelijk voor het leeuwendeel van het volume. De eerste is het GBTC fonds Grayscale, het grootste bitcoin fonds ter wereld. Deze bestond al voordat het in een ETF werd omgezet, maar ziet sinds de lancering als ETF enkel uitstroom.

De andere twee zijn het IBIT-fonds van BlackRock en het FBTC-fonds van Fidelity. Deze twee fondsen zien sinds hun lancering juist een sterke instroom en die komt hoger uit dan de uitstroom bij Grayscale.

“Bitcoin-ETF’s verhandelden in maart 111 miljard dollar, wat ongeveer driemaal zoveel is als wat ze in februari en januari deden. Ik kan me niet voorstellen dat april groter zal zijn, maar wie weet,” aldus Balchunas.

Advertentie

Bitcoin ETFs beginnen april ondermaats

Ondanks het hoge volume in maart, waren niet alle weken in maart positief voor de ETFs. Tussen 18 maart en 22 maart zagen de fondsen vijf dagen op rij een forse netto-uitstroom.

Deze uitstroom werd de week daarna grotendeels gecompenseerd door een vergelijkbare netto-instroom. Deze week begint echter gelijk minder rooskleurig voor de fondsen.

De maand april begon direct met een netto-uitstroom. Op maandag 1 april ervaarden de fondsen een totale netto-uitstroom van $85,7 miljoen.

Gisteren op 2 april zagen de fondsen weer een netto-instroom, maar deze kwam op slechts $40,3 miljoen uit. Dat is ver onder het dagelijkse gemiddelde van $215,8 miljoen.

Ten opzichte van 1 april nam de uitstroom bij Grayscale flink af. Deze daalde van 302,6 miljoen naar $81,9 miljoen. Echter nam de uitstroom bij het fonds van Ark Invest sterk toe. Deze kwam op 2 april op een recorduitstroom van $87,5 miljoen uit.

Deel dit artikel
Kevin Schijven

Redacteur Kevin hoorde voor het eerst over Bitcoin via WikiLeaks. “Interessant!” dacht hij nog, maar het duurde toch nog een aantal jaar én vergde wat verdieping voordat de potentie van Bitcoin en de achterliggende blockchain-technologie bij hem doordrong.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Bitcoin crasht naar $8.900 op grote cryptobeurs, markt zit vol vragen
Bitcoin crasht naar $8.900 op grote cryptobeurs, markt zit vol vragen
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin's nieuwe record is historisch signaal voor verdere stijging
Gloednieuwe crypto schiet door het dak en stijgt 1100% & trekt aandacht
Advertentie
Advertentie