Kevin Schijven Kevin Schijven
26/02/2024 13:19 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 26/02/2024 11:51

Bitcoin ETF’s ervaren uitzonderlijke schommelingen en nieuwe records

Bitcoin-BTC
icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
ETFs de Bitcoin registran entrada de miles de millones en una semana

Foto: Joseph Sohm/Shutterstock

Op 10 januari 2024 vond een historisch moment plaats: voor het eerst werden in de Verenigde Staten bitcoin (BTC) exchange-traded funds (ETF’s), of beursgenoteerde fondsen, goedgekeurd.

Meerdere ETF’s hebben sinds de lancering op 11 januari al veel kapitaal aangetrokken, maar dit werd enigszins gecompenseerd met een uitstroom van kapitaal uit het ETF van Grayscale.

Afgelopen week zagen we wat opvallende schommelingen en nieuwe records in deze stromingen.

Crypto ontbijt: Dag van de Bitcoin halving met schommelende koersen
  • icon-bitcoin
    Bitcoin nieuws

Grayscale bitcoin ETF ervaart hoogste en laagste uitstroom sinds januari

Het bitcoin fonds van Grayscale bestond al voordat het werd omgezet in een ETF. Het is ook nog altijd verreweg het grootste bitcoin fonds ter wereld.

Terwijl de nieuwe ETF’s veel kapitaal aantrekken, zien we bij Grayscale vooralsnog enkel geld wegstromen en dat heeft enigszins de bitcoin koers gedrukt.

Dat heeft ermee te maken dat (institutionele) investeerders nu makkelijker uit het fonds kunnen stappen. Ze kiezen voor winst of stappen over naar een van de nieuwe ETF’s die allemaal lagere kosten hanteren.

Dat leidde afgelopen woensdag tot de slechtste dag voor ETF’s in weken. Op woensdag 21 februari kwam namelijk de uitstroom van het Grayscale fonds op $199 miljoen uit, het hoogst sinds 29 januari.

Daardoor kwam de totale netto uitstroom op woensdag voor alle bitcoin-ETF’s op bijna $36 miljoen uit. Dat was de hoogste totale netto uitstroom sinds 25 januari.

Advertentie

Herstelt de trend in bitcoin ETF’s of neemt de interesse af?

De twee dagen daarna kon de trend weer enigszins herstellen. De bitcoin-ETF’s behaalden een netto instroom van $251 miljoen en $232 miljoen respectievelijk op donderdag en vrijdag.

De positieve netto instroom kwam voornamelijk doordat de uitstroom van het Grayscale in de laatste twee dagen fors afnam.

De uitstroom van Grayscale kwam op donderdag op $56 miljoen uit en op vrijdag nog op slechts $44 miljoen uit. Dat was zelfs de laagste uitstroom uit het Grayscale-ETF sinds de lancering.

Daar hoort echter een kanttekening bij. Hoewel de uitstroom van het Grayscale fonds in de laatste dagen afnam, nam ook de instroom naar de andere bitcoin-ETF afgelopen week flink af.

Dat is juist weer een minder positieve ontwikkeling voor de ETF’s. Het kan namelijk een teken zijn dat de interesse in de nieuwe fondsen af begint te nemen, meldt analist VentureFounder.

Deel dit artikel
Kevin Schijven

Redacteur Kevin hoorde voor het eerst over Bitcoin via WikiLeaks. “Interessant!” dacht hij nog, maar het duurde toch nog een aantal jaar én vergde wat verdieping voordat de potentie van Bitcoin en de achterliggende blockchain-technologie bij hem doordrong.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Advertentie
Advertentie