Simon Bosch Simon Bosch
06/02/2024 10:13 3 min. leestijd
Bijgewerkt op 06/02/2024 11:18

Bitcoin ETF’s verrassend succesvol, concurreren met de grote jongens

Bitcoin-BTC
icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
Bitcoin ETF's verrassend succesvol, concurreren met de grote jongens

Foto: Tada Images/Shutterstock

Begin januari kwamen er maar liefst tien nieuwe spot Exchange-Traded Funds (ETF’s) voor Bitcoin (BTC) op Amerikaanse aandelenbeurzen. Het was even de vraag of dit zou leiden tot een verdere stijging of tot een sell-the-news-situatie. In ieder geval waren een aantal van deze nieuwe crypto-beursfondsen zó populair dat ze in januari in een belangrijke ranglijst terecht zijn gekomen.

🚀 Alle Nederlanders krijgen 1.5 miljoen PEPE gratis van Nederlands platform
  • Advertentie
  • Anycoin Direct

2 bitcoin spot-ETF’s in wereldwijde top 10

Dat blijkt uit een onderzoeksrapport van Morningstar, dat de geldstromen van alle beursfondsen in januari op een rijtje heeft gezet. Zoals eigenlijk altijd hebben de grootste beursfondsen in de aandelenmarkt de overhand in de top 10 van best presterende beursfondsen ter wereld. Denk daarbij aan de verschillende S&P 500-ETF’s van iShares en Vanguard, en aan de technologie-ETF QQQ van Invesco.

Toch staat op plaats 8 in de lijst een nieuwe bekende van bitcoin (BTC) liefhebbers, namelijk de iShares Bitcoin Trust (IBIT). Dit is de spot-ETF van moederbedrijf BlackRock. Dit fonds groeide in januari met 2,6 miljard Amerikaanse dollar, terwijl het een maand ervoor nog niet eens bestond.

IBIT trok maar iets minder kapitaal aan dan de Vanguard Total Stock Market ETF (VTI), die met 2,7 miljard dollar wist te groeien. Bijzonder is dat dat fonds investeert in aandelen van over de hele wereld.

Op de tiende plaats staat de Fidelity Wise Origin Bitcoin ETF, ook wel bekend onder het beurssymbool FBTC. Deze spot-ETF zag eveneens op 11 januari voor het eerst het levenslicht, en is in januari uitgegroeid tot een fonds van 2,3 miljard dollar. Als je je bedenkt dat er duizenden ETF’s bestaan, dan is dat dus best een prestatie.

Advertentie

Grayscale op één na grootste teleurstelling

Ook heeft Morningstar de slechtst presterende fondsen op een rij gezet. Frappant is dat Grayscale’s spot ETF GBTC daartussen staat. Sterker nog, het fonds staat op plaats 2 – alleen de SPDR S&P 500-ETF SPY is harder gekrompen. Laatstgenoemde zag 23 miljard dollar vertrekken, en heeft nu nog 483 miljoen dollar over. GBTC kromp met 5,7 miljard dollar tot een marktwaarde van 20,7 miljard dollar.

De krimp is dus fors minder dan de eerste plek, maar tegelijkertijd is het ook meer dan de derde in de lijst. Dat is namelijk iShares’ Russel 1000-ETF van kleinere aandelen, die 3,5 miljard dollar aan kapitaalvlucht heeft genoteerd.

Verder staan er geen andere aan crypto gerelateerde ETF’s in het rijtje. Met de bitcoin koers gaat het sinds de goedkeuring van de ETF’s niet zo lekker; die is met ruim 13 procent gedaald.

Krijg gratis inzicht in je crypto winst en verlies

Deel dit artikel
Simon Bosch

Simon is fanatiek macro-analist en doet grondig onderzoek naar alles waar de meeste mensen juist niet naar willen kijken. Alles in de financiële, maatschappelijke en geopolitieke wereld met twee kanten is interessant genoeg om te onderzoeken. Als een onderwerp geen twee kanten heeft, dan is er dringend een sceptische blik nodig — onderwerpen zonder twee kanten bestaan niet. De wereld is kapot, en hij is ervan overtuigd dat crypto een deel van de oplossing kan vormen.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Advertentie
Advertentie