Thom Derks Thom Derks
10/04/2024 11:51 3 min. leestijd
Bijgewerkt op 10/04/2024 11:36

Bitcoin gaat cruciale dag tegemoet, de markt houdt zijn adem in

Bitcoin-BTC
icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
Bitcoin gaat cruciale dag tegemoet, de markt houdt zijn adem in

Foto: R.Danyliuk/Shutterstock

Er staat een cruciale dag op het programma voor de bitcoin (BTC) en de rest van de financiële markten.

In januari en februari viel de Amerikaanse inflatie veel hoger uit dan verwacht en daardoor schieten de marktrentes op staatsobligaties omhoog en kelderen de kansen op renteverlagingen van de Amerikaanse centrale bank (Federal Reserve).

Vandaag belooft een extreem belangrijke dag te worden voor de bitcoin koers, omdat we de consumentenprijsindex (CPI) voor de maand maart gepresenteerd krijgen.

Financiële markten onder druk door hoge inflatie

Door de verrassend hoge inflatiecijfers van de afgelopen maanden en de gedaalde verwachtingen voor renteverlagingen van de Federal Reserve, zijn de rentes op Amerikaanse staatsobligaties de afgelopen periode flink gestegen.

Niet alleen bitcoin lijkt zijn bullish momentum te verliezen, ook de aandelenmarkten staan op dit moment zwaar onder druk.

Rentes op Amerikaanse staatsobligaties. Bron: Tradingview

In de weken in aanloop naar de stijgingen van deze rentes, verloor de S&P 500 9%, de Nasdaq 13% en de Dow Jones 8%. Sommige individuele namen kregen hardere tikken en die zware klappen vielen uiteraard bij de partijen waar het meeste te halen viel.

Dan gaat het natuurlijk om De Grote Zeven, waaronder Apple (-12%), Amazon (-19%), Microsoft (-14%), Tesla (-30%), Nvidia (-20%) en Meta (-12%).

In het licht van die dalingen zijn Amerikaanse staatsobligaties weer populair, want een “zeker rendement” van rond de 5 procent is natuurlijk beter dan de dalingen die we momenteel zien bij veel aandelen. Alleen goud onttrekt zich duidelijk aan de malaise door all-time high na all-time high te noteren.

Cruciaal moment voor de bitcoin koers

Maar vandaag zou de boel in theorie weer compleet om kunnen draaien. Daarvoor is het wel nodig dat de inflatiecijfers uit de VS van vandaag een stuk lager uitvallen dan verwacht. Vallen ze hoger uit? Dan kan de schade weleens groter worden, in ieder geval op de korte termijn.

Verschillende belangrijke beleidsbepalers van de Federal Reserve gaven al aan dat er geen renteverlagingen zouden komen als de inflatie een probleem blijft. En wat blijkt? Die inflatie is op dit moment een probleem en lijkt dat nog wel even te blijven.

Getuige ook de olieprijzen, die momenteel door het dak schieten. Waar we in het begin van 2024 nog op 5 tot 6 renteverlagingen rekenden, staan er volgens de markt nu nog maar 1 tot 2 op het programma.

Die extreem lage verwachtingen kunnen er uiteindelijk ook weer voor zorgen dat de bitcoin koers een gigantische boost krijgt als we dit jaar toch meer verlagingen krijgen.

Vandaag wordt daarom extreem belangrijk met de Amerikaanse CPI. Morgen volgt ook nog de Producer Price Inflation (PPI), de inflatie voor producenten, die meestal een voorloper is voor de CPI. De komende uren zijn heel erg belangrijk voor bitcoin.

Om 14:30 Nederlandse tijd wordt de Amerikaanse CPI gepubliceerd en dat kan gepaard gaan met veel volatiliteit op de financiële markten.

Nederlandse broker geeft lezers tijdelijk gratis Bitcoin

Ben jij voornemens om je eerste stappen in crypto-land te zetten? Goed nieuws! Anycoin Direct viert de stijgende cryptomarkt en geeft onze lezers tijdelijk gratis Bitcoin helemaal.

Registreer je vandaag nog bij Anycoin Direct via de link hieronder en ontvang 20.000 Bitcoin SATS helemaal gratis.

Pak gratis bitcoin

Geen belangrijk crypto nieuws meer missen? Volg dan ons spiksplinternieuwe Whatsapp Kanaal. Hier houden we je 7 dagen per week op de hoogte van het belangrijkste crypto nieuws.

Deel dit artikel
Thom Derks

Thom is een expert op het gebied van macro-economie, bitcoin en het afzeiken van altcoins. Verder schrijft hij een eigen macro-nieuwsbrief op Substack, laat hij soms iets van zich horen op Twitter en is hij niet-praktiserend Meester in de Rechten (universiteit Leiden).

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Advertentie
Advertentie