Thom Derks Thom Derks
22/03/2024 11:11 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 22/03/2024 10:45

Bitcoin houdt stand, maar 50% van Amerikaanse staten zit in recessie

Bitcoin-BTC
icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
Bitcoin houdt stand, maar 50% van Amerikaanse staten zit in recessie

Foto: Andy Dean Photography/Shutterstock

De bitcoin koers lijkt rustig te herstellen van de enorme daling die we zagen na het bereiken van de all-time high van 73.800 dollar. Na een duikvlucht richting de 60.000 dollar, staan we inmiddels weer op 66.200 dollar.

Op de macro-economische achtergrond borrelt er van alles. Zo claimt Game of Trades op Twitter dat 50 procent van alle Amerikaanse staten in een recessie zit.

“Meer dan de helft van alle Amerikaanse staten zitten in een recessie en de consument is door zijn spaargeld heen. Dit gaat niet goed eindigen”, zo roept Game of Trades.

Bitcoin weer de betere investering dan Tesla, een primeur sinds 2019
  • icon-bitcoin
    Bitcoin nieuws

22 Amerikaanse staten in de problemen

“In het vierde kwartaal van 2023 hadden 22 Amerikaanse staten te maken met economische krimp, terwijl er slechts 20 waren die een groei mochten opschrijven. Het laagste niveau sinds 2020. Historisch gezien volgt er op dit soort cijfers een recessie”, schrijft Game of Trades verder.

Afbeelding

Alle blauwe perioden in de bovenstaande grafiek vertegenwoordigen recessies. Zoals je kunt zien zitten we op dit moment op een niveau, waarop men normaal gesproken spreekt van een recessie.

In de data worden onder andere de werkloosheidsniveaus, het gemiddelde aantal gewerkte uren in de industrie, de reële lonen en de werkgelegenheid buiten de landbouwsector meegenomen voor alle staten.

Afbeelding

Deze cijfers betekenen echter niet dat er acuut sprake is van een recessie. Historisch gezien zijn er “gemiddeld 26 staten nodig” om van een recessie te kunnen spreken, zo vertelt Game of Trades onder zijn verhaal.

Advertentie

Wat betekent dit voor de bitcoin koers?

Het is op voorhand lastig om hier definitieve uitspraken over te doen. In principe is een recessie nooit goed voor risico-assets als bitcoin en aandelen. Recessies gaan gepaard met een verhoogde werkloosheid en een hoge mate van onzekerheid, waardoor investeren niet mogelijk is of tegen de emoties ingaat.

Zodoende kan een recessie in eerste instantie voor koersdalingen zorgen.

Aan de andere kant moet de Amerikaanse centrale bank bij een recessie ingrijpen met renteverlagingen en mogelijk ook met het opkopen van financiële assets (staatsobligaties en door hypotheken gedekte effecten (mortgage backed securities)).

Het kan dus zomaar zijn dat we heel snel na het ingrijpen weer aan een opwaartse koersbeweging beginnen, omdat de markt begrijpt dat die ingrepen van de Amerikaanse centrale bank negatief zijn voor de Amerikaanse dollar.

Deel dit artikel
Thom Derks

Thom is een expert op het gebied van macro-economie, bitcoin en het afzeiken van altcoins. Verder schrijft hij een eigen macro-nieuwsbrief op Substack, laat hij soms iets van zich horen op Twitter en is hij niet-praktiserend Meester in de Rechten (universiteit Leiden).

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Advertentie
Advertentie