Kevin Schijven Kevin Schijven
11/06/2021 06:04 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 11/06/2021 06:04

Bitcoin in de mainstream: Belangrijk comité ziet steeds meer banken crypto kopen en komt met eisen

icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
Bitcoin in de mainstream Belangrijk comite ziet steeds meer banken crypto kopen en komt met eisen

Foto: Shutterstock/Marc Bruxelle

Banken moeten wellicht binnenkort genoeg kapitaal opzij zetten om eventuele verliezen afkomstig uit cryptocurrencies als bitcoin (BTC) te dekken. Dat blijkt uit een nieuw voorstel gepubliceerd door de Basel Committee on Banking Supervision (BCBS) op 10 juni.

De BCBS is een internationaal comité voor bancaire toezichthouders. De instantie is gevestigd in het kantoor van de Bank of International Settlements (BIS) in Bazel, Zwitserland, maar is een afzonderlijke entiteit met een eigen bestuur. Het heeft geen directe bevoegdheden, maar uitgevaardigde standaarden worden doorgaans als zodanig aangemerkt.

In het voorstel splitst de BCBS crypto in twee groepen op. De eerste groep bestaat getokeniseerde activa en stablecoins, waaronder central bank digital currencies (CBDC’s). De tweede groep bestaat crypto als bitcoin. Dit voorstel geldt voornamelijk alleen voor de tweede groep.

Volgens de BCBS hebben banken nog relatief weinig blootstelling aan crypto, maar dit neemt langzamerhand toe en dat gaat volgens de instantie gepaard met de risico’s van crypto (lees: volatiliteit). De BCBS ziet crypto als een risico voor de financiële stabiliteit als banken geen kapitaalvereisten zouden hebben.

Banken moeten een risicoweging van 1.250% hanteren voor crypto, wat betekent dat ze hun crypto beheer 100% moeten dekken met fiatvaluta. Het is overigens een minimum die de instantie voorstelt, banken en overheden zouden zelf nog strengere eisen kunnen hanteren. Ook een compleet verbod zou voldoen aan de standaard.

De meningen zijn verdeeld over wat dit voor crypto betekent. Deze “convervatieve” benadering wordt gezien als een manier om banken te ontmoedigen zich bloot te stellen aan crypto. Aan de andere kant betekent dit dat crypto nu formeel een activaklasse is. Het Comité verwelkomt opmerkingen over het voorstel, die vóór 10 september 2021 moeten worden ingediend.

Deel dit artikel
Kevin Schijven

Redacteur Kevin hoorde voor het eerst over Bitcoin via WikiLeaks. “Interessant!” dacht hij nog, maar het duurde toch nog een aantal jaar én vergde wat verdieping voordat de potentie van Bitcoin en de achterliggende blockchain-technologie bij hem doordrong.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Advertentie
Advertentie