Thom Derks Thom Derks
13/12/2023 10:21 3 min. leestijd
Bijgewerkt op 13/12/2023 10:01

Bitcoin in de problemen door DEZE economische ontwikkeling?

Bitcoin-BTC
icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
Bitcoin in de problemen door DEZE economische ontwikkeling?

Foto: Benny Marty/Shutterstock

De komende twee jaar moeten Amerikaanse bedrijven voor ongeveer 1 biljoen dollar (!) aan schulden herfinancieren en voor bedrijven in de Eurozone gaat het om 400 miljard dollar. Door de agressieve renteverhogingen van centrale banken wordt dat een duur grapje en dat gaat mogelijk zoveel druk op de wereldeconomie opleveren, dat de kans op een hogere werkloosheid, een daling van het bruto binnenlands product (BBP) en daarmee een recessie steeds verder toeneemt.

Maar wat betekent dit allemaal voor de prijs van bitcoin (BTC)? Gaan we vanaf hier dalen?

🚀 Alle Nederlanders krijgen 1.5 miljoen PEPE gratis van Nederlands platform
  • Advertentie
  • Anycoin Direct

Bedrijven kijken met angst en beven naar de rentestand

“Ieder bedrijf dat pre-2022 leningen heeft afgesloten staat nu voor hogere rentes bij herfinancieringen”, zo laat Curtis Dubay van de US Chamber of Commerce weten. “Er is sprake van veel financiële verstrenging door de renteverhogingen van de Amerikaanse centrale bank, waardoor een vertraging van de economie op de loer ligt”, zo gaat Dubay verder.

Vooral bedrijven met slechte kredietbeoordelingen kunnen hier de pijn van voelen, omdat zij hogere rentes moeten betalen en veel bedrijven met kortlopende schulden zitten. Dat laatste betekent dat zij sneller de kapitaalmarkt op moeten voor nieuw kapitaal, waarbij ze dus tegen die verhoogde rentes aanlopen…

Afbeelding

De looptijd van leningen voor bedrijven die er slecht voorstaan en daarom hoge rentes moeten betalen bij herfinanciering is nog nooit zo kort geweest. Wat dat betekent? Dat een gigantische golf aan bedrijven binnen nu en twee jaar de markt op moet, om tegen die hoge rentes kapitaal op te halen, waardoor de druk op hun bedrijf alleen maar verder toeneemt.

Afbeelding

Dit is ook de reden waarom een recessie vaak even op zich laat wachten als de centrale banken beginnen het met verhogen van de rente. Nu komt het moment dat de economie de pijn hiervan zal voelen dus steeds dichterbij…

Advertentie

Wat betekent dit voor de bitcoin koers?

Op de korte termijn beginnen zich hiermee een aantal bearish-ontwikkelingen op te doemen. Een recessie zou niet goed zijn voor de bitcoin koers, maar we zien ook dat steeds meer mensen beginnen met het versturen van bitcoins naar crypto exchanges. Verder neemt de vraag naar futures af en zagen we op maandag natuurlijk een gigantische liquidatiegolf.

Nu resulteert een recessie over het algemeen dan ook weer in renteverlagingen, wat op de lange termijn bullish moet zijn voor de bitcoin koers. Dat zorgt op zijn beurt weer voor een zwakkere dollar, waardoor mensen op zoek gaan naar alternatieven, waaronder bitcoin.

Ook staat hoogstwaarschijnlijk de lancering van de Spot Bitcoin ETF op het programma in Amerika, keert de wereldwijde liquiditeit terug EN komt er nog een Bitcoin halving aan.

Op de korte termijn kan het lastig worden, maar op de lange termijn ziet het er vooralsnog meer dan prima uit voor bitcoin.

Deel dit artikel
Thom Derks

Thom is een expert op het gebied van macro-economie, bitcoin en het afzeiken van altcoins. Verder schrijft hij een eigen macro-nieuwsbrief op Substack, laat hij soms iets van zich horen op Twitter en is hij niet-praktiserend Meester in de Rechten (universiteit Leiden).

Net binnen
Trending
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Nederlands stel ziet inleg van 3k naar 240k stijgen, ‘’voor de lol’’
Nederlands stel ziet inleg van 3k naar 240k stijgen, ‘’voor de lol’’
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
politie-crypto-wet-VS-onderzoek-blockchain
Nederlandse crypto-ondernemer pleegt zelfmoord, tientallen miljoenen vermist
Bitcoin stijgt hard voorbij $72.000, markt reageert explosief
Nieuwe cryptomunt ontploft en klimt met 231% op eerste handelsdag
Advertentie

Trending Bitcoin nieuws

Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Bitcoin Cash (BCH) vindt belangrijk steunniveau en nadert omslagpunt
Bitcoin bullmarkt voorbij? Voorspeller van 2018 crash waarschuwt voor top
PlanB voorspelt gigantische bitcoin stijging na halving, tot $300.000
PlanB voorspelt gigantische bitcoin stijging na halving, tot $300.000
Advertentie