Thom Derks Thom Derks
21/09/2023 18:00 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 08/10/2023 20:52

Bitcoin in mineur na strenge uitspraken Federal Reserve

icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
Nieuwe banencijfers brengen grote verrassing: Slecht voor bitcoin?

Foto: Shutterstock/ MDart10

De Amerikaanse centrale bank (Federal Reserve) kondigde gisteravond het (voorlopige) einde van zijn rentecampagne aan. Na 10 renteverhogingen is de Federal Reserve erin geslaagd om de inflatie terug te brengen van 9 naar de huidige 3,7 procent; wat nog steeds veel hoger is dan de gewenste 2,0 procent.

Het probleem op dit moment zijn de olieprijzen, die in minder dan drie maanden tijd met bijna 40 procent stegen.

🔔 Vandaag: Alle Nederlanders crypto-bezitters krijgen €60 gratis goud
  • Advertentie
  • GoldRepublic

Lastige situatie voor Federal Reserve

Alles bij elkaar is het een lastige situatie voor de Amerikaanse centrale bank, zo blijkt ook uit de woorden van Fed-voorzitter Jerome Powell. “We zeggen niet dat we gefaald hebben, maar we zijn ook niet in onze missie geslaagd”, aldus Powell.

Voor nu is het een kwestie van wachten en dat wachten gaan we waarschijnlijk nog heel lang doen met hoge rentes. Powell wees tijdens zijn persconferentie namelijk op de vele onzekerheden die momenteel boven de Amerikaanse economie hangen.

Bijvoorbeeld het feit dat men binnenkort weer moet starten met het terugbetalen van studieleningen, de stijgende benzineprijzen, een mogelijke shutdown van de Amerikaanse overheid en nog veel meer.

Al die factoren maken het voor de Amerikaanse centrale bank lastig om een strak beleid uit te stippelen voor de komende periode. Overigens verwacht de Federal Reserve in 2023 nog één renteverhoging door te voeren.

Advertisement

Hoe reageerde bitcoin op het nieuws?

De bitcoin koers staat vandaag een behoorlijk stuk lager dan voor de persconferentie van Powell. Ook de Amerikaanse aandelenindices (S&P 500 en de Nasdaq 100) vielen behoorlijk naar beneden gisteren. Dat negatieve sentiment lijkt vooral voort te komen uit de verwachtingen voor 2024.

Fed's projections for September 2023 show one more rate hike this year and just half a percentage points of cuts in 2024

De verwachting is dat de rente in 2024 nog rond de 5,0 procent blijft hangen. Dat zou betekenen dat we amper tot geen renteverlagingen krijgen in 2024.

Wat we daar vervolgens tegenin kunnen brengen is dat de Amerikaanse centrale bank de afgelopen jaren niet heel gelukkig is geweest met zijn voorspellingen.

Zie bijvoorbeeld de bovenstaande lijst van The Kobeissi Letter. Wat dat betreft hoeven we ons wellicht geen zorgen te maken en reageert de markt misschien wel wat overdreven op de Federal Reserve, die zijn geloofwaardigheid de afgelopen drie jaar behoorlijk te grabbel gooide.

Deel dit artikel
Net binnen
Trending
goudkoorts-man-vindt-klomp-goud-goldrepublic
Man vindt enorme goudklomp van 4,6kg en slaat de jackpot
Magazijnmanager wordt miljonair: crypto investering steeg x1200
Magazijnmanager wordt miljonair: crypto investering steeg x1200
crypto-belasting-toezicht
Nederlandse crypto houders opgelet: Belastingdienst gaat strenger optreden
Man koopt goedkoop schilderij, blijkt Rembrandt van €17 miljoen te zijn
Man koopt goedkoop schilderij, blijkt Rembrandt van €17 miljoen te zijn
eddy-crypto-miljonair-tiener
Crypto-miljonair Eddy begon met €93 op 15-jarige leeftijd
Advertisement

Trending Bitcoin nieuws

We geven onze lezers vandaag €10 Bitcoin cadeau!
We geven onze lezers vandaag €10 Bitcoin cadeau!
Advertisement