Simon Bosch Simon Bosch
10/10/2023 12:00 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 10/10/2023 14:11

Bitcoin is ‘digitaal goud’? Nee, het is beter dan dat: Onderzoeker

Bitcoin-BTC
icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
Bitcoin is ‘digitaal goud’? Nee, het is beter dan dat: Onderzoeker

Foto: CK Foto/Shutterstock

De discussie over wat bitcoin (BTC) nou precies is gaat al sinds het bestaan van de cryptocurrency. Volgens velen is bitcoin een soort digitale versie van goud, of ‘goud 2.0’. Volgens de meest fanatieke bulls is bitcoin zelfs veel beter dan dat, en de komst van spot-ETF’s zou in de toekomst de echte potentie kunnen ontwaken.

Start gratis met crypto 📈: Alle Nederlanders krijgen in mei gratis crypto
  • Advertentie
  • Bitvavo

Beursfonds bron voor grote bitcoin groei?

Volgens CoinDesk verklaarde crypto-marktonderzoeker Matrixport dit op maandag in een onderzoeksrapport. De reden? Beursgenoteerde crypto-fondsen, en dan met name toekomstige spot-ETF’s. Want daar ligt een groot verschil met ETF’s voor goud.

De marktwaarde van bitcoin is momenteel volgens CoinGecko zo’n 537 miljard dollar. Dat is volgens Matrixport ongeveer 10,8% van de totale marktwaarde van fysiek investeringsgoud, oftewel goud in munt- en baarvorm. ETF’s zijn voor dit goud goed voor 200 miljard dollar, oftewel ongeveer 4% van al het bovengrondse investeringsgoud.

Volgens VettaFi hebben de grootste bitcoin-ETF’s momenteel een waarde van maar 2,3 miljard dollar. Dat is maar 0,4% van de totale marktwaarde van bitcoin. De totale waarde van deze ETF’s is dus relatief klein, vergeleken met goud – zelfs als je er rekening mee houdt dat de marktwaarde van bitcoin veel lager ligt dan die van goud.

Matrixport denkt dat de goedkeuring van een spot-ETF voor bitcoin zou kunnen leiden tot inflows van 20 tot 30 miljard dollar. Dat zou een grote opwaartse trend kunnen veroorzaken. Helaas duurt het moment van goedkeuring al jaren – althans, wel voor bedrijven in de Verenigde Staten. In sommige andere landen bestaan deze beursfondsen al voor bitcoin, waaronder in Nederland.

Advertentie

Discussie goud bitcoin

Wellicht minstens zo interessant is dat Matrixport bitcoin interessanter vindt dat goud. Bitcoin is namelijk een stuk praktischer dan goud, want goud verplaats je niet zomaar. Het is immers loodzwaar – of eigenlijk zelfs zwaarder dan lood.

De private keys van je bitcoin wallet kun je gewoon uit je hoofd leren, schreef Matrixport-hoofdonderzoeker Markus Thielen. Dat maakt het verplaatsen bijna moeiteloos, ervan uitgaande dat dit je lukt. Bitcoin zou hierdoor als voornaamste rollen dat van oppotmiddel en dat van een speculatief financieel instrument hebben.

Deel dit artikel
Simon Bosch

Simon is fanatiek macro-analist en doet grondig onderzoek naar alles waar de meeste mensen juist niet naar willen kijken. Alles in de financiële, maatschappelijke en geopolitieke wereld met twee kanten is interessant genoeg om te onderzoeken. Als een onderwerp geen twee kanten heeft, dan is er dringend een sceptische blik nodig — onderwerpen zonder twee kanten bestaan niet. De wereld is kapot, en hij is ervan overtuigd dat crypto een deel van de oplossing kan vormen.

Net binnen
Trending
Nederlands stel ziet inleg van 3k naar 240k stijgen, ‘’voor de lol’’
Nederlands stel ziet inleg van 3k naar 240k stijgen, ‘’voor de lol’’
politie-crypto-wet-VS-onderzoek-blockchain
Nederlandse crypto-ondernemer pleegt zelfmoord, tientallen miljoenen vermist
nederlander-stapt-te-laat-uit-verlieset-alles
Nederlander stapt na waanzinnige winst te laat uit en raakt alles kwijt
stijging-groen-prijsactie-bitcoin
Nieuwe crypto ontploft met 430% stijging na notering, investeerders springen erop
Bitcoin Cash (BCH) vindt belangrijk steunniveau en nadert omslagpunt
Bitcoin bullmarkt voorbij? Voorspeller van 2018 crash waarschuwt voor top
Advertentie

Trending Bitcoin nieuws

nederlander-stapt-te-laat-uit-verlieset-alles
Nederlander stapt na waanzinnige winst te laat uit en raakt alles kwijt
Bitcoin Cash (BCH) vindt belangrijk steunniveau en nadert omslagpunt
Bitcoin bullmarkt voorbij? Voorspeller van 2018 crash waarschuwt voor top
Amerikaanse staat koopt +$100 miljoen aan bitcoin, 'een goed teken'
Amerikaanse staat koopt +$100 miljoen aan bitcoin, koers reageert
Advertentie