Simon Bosch Simon Bosch
16/09/2022 15:17 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 16/09/2022 15:17

Bitcoin is een tumor, volgens Black Swan-auteur Nicholas Nassim Taleb

icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
Bitcoin is een tumor, volgens Black Swan-auteur Nicholas Nassim Taleb

Foto: nuttapon averuttaman/Shutterstock

De afgelopen paar jaar draaiden veel bekende mensen in de financiële wereld hun mening over bitcoin (BTC) en cryptocurrencies totaal bij, maar sommige sceptici veranderen hun mening nooit. Of hun redenen doordacht zijn of niet is een ander verhaal. De veelgeprezen auteur Nicholas Nassim Taleb is er in ieder geval van overtuigd dat de grootste cryptocurrency niet positief bijdraagt aan de wereld.

🚀 Alle Nederlanders krijgen 1.5 miljoen PEPE gratis van Nederlands platform
  • Advertentie
  • Anycoin Direct

“Bitcoin is een tumor”

Dat verklaart hij in een interview met CNBC. Sterker nog, hij denkt niet alleen dat het geen positieve bijdrage levert, maar dat het zelfs een tumor is:

“Ik denk dat we 15 jaar Disneyland hebben gehad waarmee [de centrale bank] in feite de economische structuur heeft vernietigd [met extreem lage rentes]. Iedereen van een jaar of 40 heeft eigenlijk geen ervaring in financiële markten, ze weten niet wat de tijdswaarde van geld is. De Fed heeft de rentes te veel verlaagd. De eerste procent werkt, de tweede veel minder, en met rentes van nul procent schaadt je de economie en maak je activa-bubbels en tumoren zoals Bitcoin. [Sommige] hedgefondsen die al 15 jaar bestaan zouden niet moeten bestaan. We moeten terug naar een normale economie. Vroeger moest je investering een cash flow verdienen. De nieuwe generatie is helemaal niet bekend met al die begrippen.”

Advertentie

Taleb is al lang criticus op Bitcoin

Taleb is auteur van een beroemde boekenserie met onder andere de boeken ‘The Black Swan’ en ‘Antifragiel’. Hij is geen vreemde van complexe en bijna filosofische theorieën over financiële markten, en als succesvolle optiestrader heeft hij zijn kennis ook bewezen. Het loont dus om zijn creatieve ideeën serieus te nemen.

Het is niet de eerste keer dat hij zich kritisch heeft uitgesproken over crypto. Vorig jaar publiceerde hij een paper waarin hij argumenten over de intrinsieke waarde van BTC de grond in boorde. Hij beargumenteerde dat het geen goede inflatiehedge is, en dat het in feite slechts een speculatief financieel instrument is.

In een Deep Dive beschreven we vorig jaar wat zijn theorie over ‘antifragiliteit’ precies inhoudt. We kwamen zelf tot de conclusie dat cryptovaluta wel eens minder risicovol zouden kunnen zijn dan je zou denken, maar Taleb is het daar duidelijk niet mee eens. Althans, dan gaan we ervan uit dat hij hetzelfde denkt over alle andere cryptocurrencies als over bitcoin.

Deel dit artikel
Simon Bosch

Simon is fanatiek macro-analist en doet grondig onderzoek naar alles waar de meeste mensen juist niet naar willen kijken. Alles in de financiële, maatschappelijke en geopolitieke wereld met twee kanten is interessant genoeg om te onderzoeken. Als een onderwerp geen twee kanten heeft, dan is er dringend een sceptische blik nodig — onderwerpen zonder twee kanten bestaan niet. De wereld is kapot, en hij is ervan overtuigd dat crypto een deel van de oplossing kan vormen.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Advertentie
Advertentie