Kevin Schijven Kevin Schijven
25/02/2022 10:18 3 min. leestijd
Bijgewerkt op 25/02/2022 10:18

Bitcoin koers herstelt sterk, meer volatiliteit wordt verwacht

icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
Bitcoin koers herstelt sterk, meer volatiliteit wordt verwacht

Foto: Mc_Cloud/Shutterstock

De angst was de laatste weken al zeer groot op de cryptocurrency markt, mede door de oplopende spanningen in Oost-Oekraïne. Daardoor zakte bitcoin (BTC) afgelopen week al behoorlijk. Woensdag was de koers nog aan herstellen van deze recente neerwaartse trend, maar rond $39.000 bleek echter de weerstand te groot en begon bitcoin weer te dalen.

Vervolgens hield de Russische president Vladimir Poetin zijn beruchte toespraak en begon de invasie van Oekraïne. De meeste (risicovolle) aandeelmarkten kregen zware klappen te verduren en bitcoin viel vervolgens helemaal naar $34.500, de laagste prijs in een maand sinds de koers naar $33.000 viel.

🚀 Nederlandse exchange viert bullmarkt: iedereen gratis crypto naar keuze
  • Advertentie
  • Bitvavo

Bitcoin koers herstelt plotseling sterk

Voorzichtig begon de bitcoin koers te herstellen. De aandelenmarkten begonnen groen te kleuren, terwijl goud juist daalde. Bitcoin kwam eerst wat weerstand rond $35.500 tegen, maar kon hier vrij snel langs stijgen. Ook rond $36.000 lag even wat weerstand, maar de koers brak hier enkele uren later doorheen. Toen maakte bitcoin plotseling een flinke sprong.

Bitcoin schoot van $35.900 naar $38.900, een stijging van maar liefst 8,4% in maar anderhalf uur. Bitcoin dipte vervolgens even onder $38.000, maar herstelde direct. Gedurende nacht hield de koers stand boven $38.350 stand, maar kon vanochtend niet door $39.000 breken. Langzamerhand zakt bitcoin weer iets en komt op het moment van schrijven op $38.350 uit op Binance en €34.300 op Bitvavo.

Advertentie

Short squeeze, piek in volume en een dubbele bodem

De recente daling ging weer gepaard met een zogenaamde long squeeze, oftewel een forse liquidatie van long posities. Deze stijging viel juist samen met een flinke short squeeze. Dat zorgt ervoor dat de markt eindelijk weer gezonder uitziet, en minder overleveraged.

Ook gaat de koersstijging gepaard met een behoorlijke toename in het handelsvolume. Deze ligt al maanden lang relatief zeer laag, maar zag een sterke stijging na de koers zijn dieptepunt bereikte. Het duidt aan dat investeerders wellicht toch de dip kopen in deze onzekere tijden. Vooral de Oekraïense crypto-beurs Kuna zag een enorme piek in het handelsvolume. Wellicht niet zo verassend, aangezien de Oekraïense grivna, net als de Russische roebel, flink aan waarde heeft verloren.

Vooralsnog lijken de markten de gevolgen van de oorlog van zich af te schudden. Dat komt wellicht doordat een groot deel van de angst de afgelopen weken al werd ingeprijsd. Het heeft wellicht ook te maken een afname in de bezorgdheid over de aankomende verhoging van de rentetarieven door de Federal Reserve. Dat zorgt namelijk ook al een tijdje voor veel onzekerheid op de financiële markten. Het is mogelijk dat de Fed door deze oorlog nu voor een terughoudendere aanpak kiest.

Desondanks blijft de situatie in Oekraïne alleen maar verder escaleren. De angst en onzekerheid blijft dus nog erg hoog en meer volatiliteit zal daarom ook geen verassing zijn. Analisten spreken momenteel over mogelijke vorming van een zogeheten dubbele bodem. Dat is meestal een bullish teken voor de bitcoin koers.

https://twitter.com/MattchengBtm/status/1497061557888552962

Deel dit artikel
Kevin Schijven

Redacteur Kevin hoorde voor het eerst over Bitcoin via WikiLeaks. “Interessant!” dacht hij nog, maar het duurde toch nog een aantal jaar én vergde wat verdieping voordat de potentie van Bitcoin en de achterliggende blockchain-technologie bij hem doordrong.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Bitcoin crasht naar $8.900 op grote cryptobeurs, markt zit vol vragen
Bitcoin crasht naar $8.900 op grote cryptobeurs, markt zit vol vragen
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Advertentie
Advertentie