Thom Derks Thom Derks
25/04/2024 18:37 3 min. leestijd
Bijgewerkt op 25/04/2024 15:04

Bitcoin koers klapt samen met de aandelen van Meta en Nvidia omlaag

Bitcoin-BTC
icon-bitcoin
Bitcoin nieuws

Foto: Lucky-photographer/Shutterstock

De bitcoin (BTC) koers daalde gisteren vrij plotseling met 2.000 dollar en niet veel later volgde een recorddaling van het aandeel van Meta. Na de bekendmaking van de kwartaalcijfers daalde de marktkapitalisatie van Meta met 240 miljard dollar. Dat is de grootste 24-uurs marktkapitalisatie daling ooit in de geschiedenis van de beurs.

Wat is er aan de hand met bitcoin en de Amerikaanse techreuzen?

🚀 Nederlandse exchange viert bullmarkt: iedereen gratis crypto naar keuze
  • Advertentie
  • Bitvavo

Bitcoin en de Amerikaanse techreuzen in de problemen

Bitcoin en de Nasdaq 100 – de grootste Amerikaanse techbeurs – hebben al jaren een relatief hoge correlatie met elkaar. Dat betekent in feite dat de bitcoin koers en die van de Nasdaq 100 voor een groot deel synchroon aan elkaar bewegen.

Als de bitcoin koers stijgt, dan stijgt vaak ook de Nasdaq 100 en andersom.

Correlatie bitcoin – S&P 500 – Nasdaq 100 – goud. Bron: theblock.co

Nu zitten bepaalde techbedrijven binnen de Nasdaq 100 in de problemen en op hetzelfde moment lijkt bitcoin moeite te hebben om zijn positieve momentum van het eerste kwartaal van dit jaar een vervolg te geven.

Het is duidelijk dat de bullmarkt even “op pauze” staat en daar zijn meerdere redenen voor aan te wijzen. Als eerste natuurlijk de inflatie in de Verenigde Staten, die gedurende de eerste drie maanden van 2024 weer opliep, waardoor de Amerikaanse centrale bank zijn renteverlagingen op de lange baan moet schuiven.

Daarnaast heersen er behoorlijke geopolitieke spanningen, waardoor goud en olie het de laatste weken goed doen. Dat is ook duidelijk te zien in de bovenstaande grafiek, waarin we kunnen zien dat de correlatie van goud en bitcoin dalende is (turquoise lijn).

Advertentie

Is het big-tech feestje voorbij?

Alles bij elkaar verloren alleen Meta en Nvidia al voor 750 miljard dollar aan marktkapitalisatie vanaf de recente hoogtepunten. Een vergelijkbaar verlies zou voor bitcoin dramatisch zijn, want de totale marktkapitalisatie van de digitale munt ligt momenteel op 1,258 biljoen dollar.

Dat geeft ook maar aan hoe klein bitcoin op dit moment nog is. Hoewel de marktkapitalisatie daling van Meta van 250 miljard dollar gigantisch was, is het aandeel met ongeveer 19 procent gedaald door die krimp.

Door die daling ligt de marktkapitalisatie van Meta nu ongeveer op hetzelfde niveau als die van bitcoin.

Meta aandeel. Bron: Google Finance

Ondanks de daling van gisteren staat het aandeel van Meta voor 2024 nog altijd op een riante plus van ongeveer 40 procent. Net als bitcoin maakte de techbedrijven in Amerika een heel sterk eerste kwartaal van 2024 mee, maar beginnen de bulls nu stevige weerstand te ervaren.

Deel dit artikel
Thom Derks

Thom is een expert op het gebied van macro-economie, bitcoin en het afzeiken van altcoins. Verder schrijft hij een eigen macro-nieuwsbrief op Substack, laat hij soms iets van zich horen op Twitter en is hij niet-praktiserend Meester in de Rechten (universiteit Leiden).

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Bitcoin stijgt hard voorbij $72.000, markt reageert explosief
Nieuwe cryptomunt ontploft en klimt met 231% op eerste handelsdag
Advertentie
Advertentie