Kevin Schijven Kevin Schijven
06/07/2020 17:36 3 min. leestijd
Bijgewerkt op 06/07/2020 17:36

Bitcoin koers naar $60.000, volgens analist die marktadoptie van BTC vergelijkt met Apple iPhone

icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
Bitcoin koers naar $60.000, volgens analist die marktadoptie van BTC vergelijkt met Apple iPhone

Foto: Shutterstock/Marc Bruxelle

De koers van bitcoin (BTC) zou naar maar liefst $60.000 kunnen stijgen volgens een analyse van Marcel Pechman, redacteur bij Cointelegraph.
Pechman vergelijkt de huidige koers van bitcoin met die van Apple uit 2008 en de adoptiecurve van Everett Rogers. In 1962 bracht Rogers zijn boek “Diffusion of Innovations” uit waarin de socioloog de marktadoptie van een product opsplitste in 5 fasen/groepen.
De marktadoptiecurve, ook bekend als de innovatietheorie van Rogers, begint eerst met de innovators (2,5%), de groep die als eerste een nieuw product wil kopen. Deze groep wordt gevolgd door de pioniers (13,5%), oftewel de early adopters, die ook uit zijn op nieuwe dingen. Deze fase wordt gekenmerkt door een sterke toename in de verkoop van het product.
Dan volgen de voorlopers (34,5%), of de early majority. Dit is de eerste grote mainstream groep die het product koopt. Daarna hebben we de achterlopers (34,5%), of late majority. Nu wordt het product gekocht door het overgrote deel van de markt, maar de verkoop begint langzaam af te nemen. Als laatst hebben we de achterblijvers (16%). Dit is de laatste groep die het product koopt.
Pechman past deze theorie toe op de smartphone markt en dan voornamelijk de iPhone toestellen van Apple. De verkoop van smartphones nam in de eerste twee jaar maar ongeveer 20% jaarlijks toe, in de vijf opvolgende jaren schoot dat naar 50%. In 2007 debuteerde de eerste iPhone met een verkoop van zo’n 300.000 stuks. Een jaar later verkocht de iPhone 3 een miljoen toestellen in zijn weekend debuut.
Toch zag de aandelenkoers van Apple er destijds niet uit hoe je zou verwachten. Deze was volatiel en presteerde ondermaats, zo’n 29,5% onder de S&P 500. In 2008 bereikte smartphones maar zo’n 10% van de markt, wat aantoont dat het product nog in de pionier/early adopter fase zat, waardoor investeerders terughoudend waren.
Volgens Pechman zit Bitcoin in 2020 in een vergelijkbare fase als Apple met de iPhone zat in 2008. Bitcoin zit momenteel nog in de pionier fase, zegt Pechman, die verwijst naar een onderzoek waarin staat dat ongeveer 11% van Amerikanen bitcoin bezit. Alhoewel bitcoin de potentie heeft om baanbrekend te zijn, moet het zich nog bewijzen tegenover de massa.
De iPhone 4 had in 2010 eindelijk de massa bereikt, oftewel de voorlopers/early majority fase. De volgende jaren schoot de koers van Apple aandelen met meer dan 500% omhoog. Een dergelijke groei voor bitcoin zou kunnen betekenen dat grootste cryptocurrency op de markt een prijs rond $50.000 tot $60.000 gaat bereiken tegen 2023 met een marktkapitalisatie van meer dan een $1 biljoen.

Deel dit artikel
Kevin Schijven

Redacteur Kevin hoorde voor het eerst over Bitcoin via WikiLeaks. “Interessant!” dacht hij nog, maar het duurde toch nog een aantal jaar én vergde wat verdieping voordat de potentie van Bitcoin en de achterliggende blockchain-technologie bij hem doordrong.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Advertentie
Advertentie