Simon Bosch Simon Bosch
14/02/2023 15:43 3 min. leestijd
Bijgewerkt op 14/02/2023 15:43

Bitcoin koers reageert explosief op nieuwe inflatiecijfers VS

icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
Bitcoin koers reageert explosief op nieuwe inflatiecijfers VS

Foto: azrin_aziri/Shutterstock

Vorig jaar is een hoop onverwachts gebeurd in de crypto-markt, maar twee voorname redenen waarom de bitcoin prijs hebben bar weinig te maken met de wereld van crypto. Dat is namelijk de economie en de inflatie. Vandaag zijn nieuwe cijfers uitgekomen, maar helaas zou dit slecht nieuws voor de crypto-markt kunnen betekenen.

🚀 Nederlandse exchange viert bullmarkt: iedereen gratis crypto naar keuze
  • Advertentie
  • Bitvavo

Bitcoin explosief na hoge inflatiecijfers VS

Om half 3 Nederlandse tijd zijn de nieuwe inflatiecijfers van de VS bekendgemaakt. Je zou kunnen stellen dat de Amerikaanse inflatiecijfers belangrijker zijn dan die van Europa, omdat de Amerikaanse economie leidend is. Bovendien heeft de Amerikaanse centrale bank meer ruimte om de rentes op te voeren. De VS hebben in theorie dus een grotere impact op bitcoin (BTC) dan de EU.

De jaarlijkse inflatie in de VS is uitgekomen op 6,4% – iets hoger dan de verwachte 6,2%. Wel is het lager dan vorige maand, in januari lag de inflatie namelijk op 6,5%. De kerninflatie (Core CPI) ligt bovendien ook iets hoger. Dat geeft aan dat de inflatie afkomstig is van diensten, en niet van stijgende voedsel- en energieprijzen.

Verder is vandaag onthuld dat de Europese economie sterker is dan verwacht. Het Europese BBP is het afgelopen kwartaal met 0,1% gegroeid, precies zoals verwacht. Toch hebben werkgevers meer mensen aangenomen. Toch balanceert de EU op het randje van een recessie. Veel soeps is deze groei namelijk niet, lettend op de cijfers van voorheen.

In een eerste reactie op het nieuws daalde bitcoin flink. Vervolgens vond echter binnen een uur een behoorlijke stijging van meer dan 3% plaats. Op dit moment stuit de bitcoin koers op grote weerstand bij $22.300. Het nieuws omtrent inflatie heeft dus weer voor veel volatiliteit gezorgd. Op het moment van schrijven is de prijs van bitcoin 20.484 euro op Bitvavo.

Advertentie

Hoge rentes erg nadelig voor crypto?

Al sinds juli daalt de inflatie. Toch zou het kunnen dat de Amerikaanse centrale bank, de Federal Reserve, de inflatietoename van vandaag ziet als een bedreiging voor de VS. Daarom zou het kunnen beslissen om de rentes toch nog wat verder op te voeren. Hogere rentes hebben een krimpend effect op financiële markten, omdat het duurder wordt om geld te lenen. Omdat de economie tegenwoordig zou berust is op schuld kan dit enorme gevolgen hebben.

De crypto-markt in zijn geheel kromp zelfs met bijna 70%, gemeten van de top tot het niveau waar we ons nu op bevinden. De bitcoin koers toont direct wat investeerders vinden van het nieuws. De prijs daalde meteen met ongeveer 1,2%.

Deel dit artikel
Simon Bosch

Simon is fanatiek macro-analist en doet grondig onderzoek naar alles waar de meeste mensen juist niet naar willen kijken. Alles in de financiële, maatschappelijke en geopolitieke wereld met twee kanten is interessant genoeg om te onderzoeken. Als een onderwerp geen twee kanten heeft, dan is er dringend een sceptische blik nodig — onderwerpen zonder twee kanten bestaan niet. De wereld is kapot, en hij is ervan overtuigd dat crypto een deel van de oplossing kan vormen.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Advertentie
Advertentie