Thom Derks Thom Derks
27/10/2023 20:22 3 min. leestijd
Bijgewerkt op 27/10/2023 14:48

Bitcoin koers stagneert, brengt de Europese centrale bank redding?

Bitcoin-BTC
icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
Bitcoin is al 170% gestegen sinds ECB beweerde dat einde nabij is

Foto: ilolab/Shutterstock

De bitcoin koers lijkt na de gigantische stijgingen van de afgelopen week wat te stagneren rond het huidige niveau van 34.100 dollar. Gisteren werd echter bekend dat de Europese Centrale Bank (ECB) wederom voor een rentepauze kiest en de markt speculeert nu al over mogelijke renteverlagingen in december.

Wordt de ECB de eerste grote centrale bank die moet buigen voor de druk en met renteverlagingen moet komen? En wat betekent dat voor de bitcoin koers?

📈 Nederlanders op Bitvavo of Bybit slaan jackpot: 135% in 6 maanden door Nederlandse AI-trading start-up 🚀
  • Advertentie
  • Diamond Pigs

Geen verrassingen van de ECB

De keuze voor de rentepauze van gisteren van de ECB was geen grote verrassing voor de markt. Op basis van de persverklaring lijkt het erop dat de belangrijkste centrale bank van Europa vanaf nu naar de inkomende data kijkt voor volgende rentebeslissingen.

ECB interest rates chart
Rentestand Eurozone. Bron: ECB/BBC

“De rentebeslissingen van de ECB zullen gebaseerd zijn op de ontwikkeling van de inflatie, de economie, de financiële data en de dynamiek over de onderliggende inflatie en de kracht van de monetaire transmissie”, zo stond er met enkele dure woorden in het persbericht.

Op basis van deze woorden lijkt het alsof de ECB wat strenger uit de hoek probeert te komen dan het daadwerkelijk is.

De economische groei in de Eurozone verzwakt namelijk en ook de industrie en de dienstensector beginnen lelijke data uit te spuwen. Renteverlagingen worden nog niet besproken, dat lijkt wat vroeg, maar het zou zomaar kunnen dat de ECB straks de eerste grote centrale bank is die gedwongen is tot het verlagen van de rente.

Chart - Germany and Spain lag France and Italy in the economic recovery from the pandemic.
Economische groei Eurozone. Bron: EIU.com/Eurostat

Voor nu ligt de focus op december, want dan staat de volgende rentevergadering van onze centrale bank op het programma. Tijdens die vergadering krijgen we mogelijk ook wat informatie over het Pandemic Emergency Purchase Program (PEPP), het steunprogramma van tijdens de pandemie; en wat daar nu de bedoeling mee is.

Duidelijk is in ieder geval dat de economie van de Eurozone een stuk zwakker is dan de Amerikaanse economie, wat de Amerikaanse centrale bank (de Federal Reserve) een voordeel geeft ten opzichte van de centrale bank van Christine Lagarde.

Advertentie

Wat betekent dit voor de bitcoin koers?

Voor de bitcoin koers lijkt zich een heel interessant scenario af te spelen. We hebben op dit moment natuurlijk al het gigantische optimisme over de potentiële komst van de Spot Bitcoin ETF, die ergens begin 2024 op de markt moet komen in Amerika.

Daar kunnen we vervolgens de volgende bitcoin halving bij optellen, het vierjaarlijkse event waarbij de beloning voor miners halveert, en mogelijk ook de eerste renteverlagingen van de grote centrale banken; waarvoor de ECB nu de belangrijkste kandidaat is (samen met de Bank of England).

Langzaam maar zeker vormt er zich zo een heel bullish scenario voor de bitcoin koers, met als enige kanttekening dat een recessie (als gevolg van de hoge rentes) nog roet in het eten kan gooien.

We moeten niet vergeten dat centrale banken de rente waarschijnlijk nog lang op dit verhoogde niveau willen houden, om de inflatie een laatste tik omlaag te geven; een tik die nodig is om de inflatie echt weer terug te krijgen naar het gewenste niveau van 2,0 procent.

Deel dit artikel
Thom Derks

Thom is een expert op het gebied van macro-economie, bitcoin en het afzeiken van altcoins. Verder schrijft hij een eigen macro-nieuwsbrief op Substack, laat hij soms iets van zich horen op Twitter en is hij niet-praktiserend Meester in de Rechten (universiteit Leiden).

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Advertentie
Advertentie