Thom Derks Thom Derks
25/01/2024 12:52 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 25/01/2024 11:56

Bitcoin koers zwaar onder druk door onzekerheid over renteverlagingen

Bitcoin-BTC
icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
Bitcoin koerst af op cruciaal moment met Amerikaans rentebesluit

Foto: Paul Brady Photography/Shutterstock

Het jaar 2024 begon met gigantisch hoge verwachtingen over het aantal renteverlagingen dat de Amerikaanse centrale bank zou doorvoeren. Dat zorgde in combinatie met de lancering van de spot bitcoin (BTC) ETFs en de aankomende halving ervoor dat de bitcoin koers een sterke periode doormaakte.

Na de lancering van de bitcoin-ETF’s is de bitcoin koers echter hard gedaald, wat het gevolg is van de verkopen van het Grayscale fonds. Er heerst echter ook plotseling onzekerheid over het aantal renteverlagingen die centrale banken zullen doorvoeren in 2024.

🚀 Nederlandse exchange viert bullmarkt: iedereen gratis crypto naar keuze
  • Advertentie
  • Bitvavo

Onzekerheid is niet goed voor de bitcoin koers

Investeerders begonnen dit jaar met de verwachting dat de Amerikaanse centrale bank in maart 2024 de eerste renteverlaging van 0,25 procent zou doorvoeren.

Inmiddels is de kans op een renteverlaging in maart afgenomen naar 43,5 procent terwijl dat percentage precies één maand geleden nog op 88 procent lag.

Renteverlagingen zijn over het algemeen bullish voor de bitcoin koers, dus de verandering van die verwachting zorgt voor een neerwaartse druk op de bitcoin koers.

Opvallend genoeg kan de Bank of Japan, de centrale bank van het land, weleens de eerste zijn die een beslissing neemt. Helaas voor ons zal die beslissing niet positief zijn, omdat de verwachting is dat het de rente gaat verhogen.

Twee weken geleden was de verwachting in de markt nog dat de rentes in Japan tot de tweede helft van 2024 negatief zouden blijven. Nu is er een kans van 80 procent dat de Bank of Japan de rente in april met 10 basispunten verhoogt, waardoor er geen sprake meer is van een negatieve rente.

Advertentie

Wat betekent dit voor de bitcoin koers?

De hoge verwachtingen over het aantal renteverlagingen in 2024 slaan momenteel heel snel om. Zodoende kunnen de rentes dit jaar weleens een stuk hoger eindigen dan de meest handelaren aan het begin van het jaar hadden verwacht.

Dat is een bearish ontwikkeling voor bitcoin en dat kan weleens een grote test opleveren voor het halving-narratief.

Normaal gesproken begon bitcoin vrij snel na iedere halving aan een nieuwe bullrun, die vervolgens een nieuwe all-time high opleverde. Tijdens voorgaande halvings was er echter ook sprake van extreem lage rentes en een zeer gunstig monetair klimaat.

Nu is daar geen sprake van, waardoor we nog maar moeten zien hoe sterk het effect van de halving daadwerkelijk is. Voor het eerst in de geschiedenis van bitcoin kan het halving-narratief lijnrecht tegenover de macro-economische omstandigheden komen te staan.

Deel dit artikel
Thom Derks

Thom is een expert op het gebied van macro-economie, bitcoin en het afzeiken van altcoins. Verder schrijft hij een eigen macro-nieuwsbrief op Substack, laat hij soms iets van zich horen op Twitter en is hij niet-praktiserend Meester in de Rechten (universiteit Leiden).

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Advertentie
Advertentie