Ivo Melchers Ivo Melchers
19/01/2024 14:42 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 20/01/2024 07:07

Bitcoin koersdaling is nog niet voorbij, volgens JPMorgan

Bitcoin-BTC
icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
Bitcoin koersdaling is nog niet voorbij, volgens JPMorgan

Foto: Skorzewiak/Shutterstock

De prijs van bitcoin (BTC) staat op het moment ruimschoots lager dan zijn absolute piek van 49.000 dollar dat vlak na de lancering van spot Exchange-Traded Funds (ETF’s) werd behaald. De Amerikaanse investeringsbank JPMorgan anticipeert op meer neerwaartse druk voor bitcoin, voornamelijk vanwege de grote uitstroom bij Grayscale’s bitcoin ETF.

📈 Nederlanders op Bitvavo of Bybit slaan jackpot: 135% in 6 maanden door Nederlandse AI-trading start-up 🚀
  • Advertentie
  • Diamond Pigs

Bitcoin uitstroom GBTC

Analisten van JPMorgan deelden vorige week al de verwachting dat Grayscale’s GBTC, dat vorige week is geconverteerd van een regulier trustfonds tot een spot ETF, een uitstroom van ongeveer 3 miljard dollar zal doormaken.

Momenteel is bijna 38.000 BTC al uit het beursfonds van Grayscale gestroomd. Tegen de huidige BTC koers staat dit gelijk aan ruim 1,5 miljard dollar/ Analisten van JPMorgan, onder leiding van Nikolaos Panigirtzoglou, hebben laten weten aan The Block vast te houden aan hun eerdere voorspelling, wat ”verdere druk op de bitcoin prijs uit zou kunnen oefenen de komende weken”.

GBTC-aandelen werden al jaren tegen een grote korting (van tot wel 40 procent) verhandeld. Met de conversie worden er daadwerkelijk bitcoins gekocht aan het einde van de handelsdag om de activa van het fonds in overeenstemming te brengen met de bitcoin koers. Hiermee is er officieel een punt gezet achter de eerder genoemde korting.

‘’GBTC-belegers hebben na de ETF-conversie hun volledige winst genomen door de bitcoin-ruimte volledig te verlaten in plaats van over te schakelen naar goedkopere spot bitcoin ETF,’’ zeiden de analisten van JPMorgan.

De grote uitstroom van GBTC is ook te wijten aan de relatief hoge vergoedingen die Grayscale hanteert, in tegenstelling tot de nieuw geïntroduceerde fondsen.

Advertentie

Bitcoin koers in mineur

Sinds de historische introductie van ETF’s is de prijs van bitcoin gestaag gedaald. Gisteren bracht een daling van bijna 5 procent de prijs zelfs terug tot een dieptepunt van nipt onder de 40.700 dollar.

Het mag duidelijk zijn dat het algehele marktsentiment een flinke tik heeft gekregen. Het beruchte ‘sell the news’ fenomeen heeft zich laten gelden.

Met een actuele prijs van 41.480 dollar staat BTC 15,3 procent lager dan zijn kortstondige piek van 49.000 dollar, dat op de eerste ETF-handelsdag werd bereikt.

Nu gratis: volg net als miljoenen traders al je investeringen

Deel dit artikel
Ivo Melchers

Ivo Melchers is sinds oktober 2022 actief bij Crypto Insiders. Met een bachelor in psychologie, gespecialiseerd in economische psychologie, en een jaar ervaring als fulltime crypto-redacteur, schrijft Ivo met passie over de cryptomarkt. Hij wil Nederlanders helpen de complexe cryptowereld te begrijpen en verstandige investeringskeuzes te maken. Zijn grote interesse in journalistiek en crypto werd met name gewekt door de vorige bullmarket.

Net binnen
Trending
bekende-nederlander-verliest-crypto-vermogen-wilfred-genee
Bekende Nederlander verliest vermogen aan Bitcoin, ‘slechtste week ooit’
Dit is hoe iedereen (zonder stress) winst kan maken op de cryptomarkt
Dit is hoe iedereen (zonder stress) winst kan maken op de cryptomarkt
98-jarige-man wordt miljonair =na 70 jaar oude
98-jarige man wordt miljonair na 70 jaar oude investering
Bitcoin stormt mogelijk op perfect economische scenario af
Bitcoin stormt mogelijk op perfect economisch scenario af
Crypto-oplichter stuurt plots bijna $10 miljoen terug naar slachtoffer
Crypto-oplichter stuurt plots bijna $10 miljoen terug naar slachtoffer
Advertentie

Trending Bitcoin nieuws

Bitcoin stormt mogelijk op perfect economische scenario af
Bitcoin stormt mogelijk op perfect economisch scenario af
Grote leegloop bij bitcoin miners op komst, zegt bankgigant JPMorgan
Bitcoin stijging zal van korte duur zijn, volgens mega-bank
Bitcoiners opgelet: cruciale economische data in aantocht
Bitcoiners opgelet: cruciale economische data in aantocht
Advertentie