Thom Derks Thom Derks
02/11/2022 13:00 3 min. leestijd
Bijgewerkt op 02/11/2022 13:00

Bitcoin Lightning Network ondergaat nood-update na kritieke bug

icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
nan

Foto: Mia Stendal/Shutterstock

Het Lightning Network is de meest veelbelovende technologie om Bitcoin (BTC) op te schalen voor de grote massa. We moeten echter niet vergeten dat deze technologie nog in de kinderschoenen staat en op dit moment nog niet klaar is voor het grote werk. Op 1 november ging het wederom mis met een tweede kritieke bug in minder dan één maand tijd.

Start gratis met crypto 📈: Alle Nederlanders krijgen in april gratis crypto
  • Advertentie
  • Bitvavo

Noodverband voor falende nodes

Als we de informatie van Lightning Labs, een bedrijf dat zich volledig focust op het Lightning Network, mogen geloven dan is het probleem inmiddels opgelost. Er was een probleem met sommige nodes (computers die aan het netwerk deelnemen) die niet up-to-date meer waren met het netwerk.

“Dit is een noodoplossing om een bug te fixen die het onmogelijk maakt voor sommige nodes om specifieke transacties te verwerken die een grote hoeveelheid witness-inputs bevatten.”

Aldus Lightning Labs over de v.015.4 hot fix. Op GitHub kunnen we lezen dat nodes die deze update niet draaien kwetsbaar zijn voor het ongewild sluiten van kanalen. De bug lijkt alleen impact te hebben gehad op LND-nodes, al ondervonden sommige versies van electrs ook problemen.

De bug werd gevonden door een ontwikkelaar die zichzelf Burak noemt op Twitter. “Voordat we het licht kunnen vinden, moeten we soms de duisternis aanraken”, zo spreekt hij in cryptische taal in zijn bericht na het ontdekken van de fout.

Advertentie

Ook verantwoordelijk voor eerdere Bitcoin Lightning bug

Burak was ook degene die verantwoordelijk is voor het ontdekken van de kritieke bug van 9 oktober. Destijds creëerde hij een 998-999 multisig transactie die werd afgewezen door BTCD en LND nodes. Daardoor werden dat hele blok en alle blokken die op de transactie volgden afgewezen door het netwerk.

Het lukte hem voor een totale transactiefee van 4,99 dollar om het Lightning Network plat te leggen. Wat maar aangeeft dat de software nog in de kinderschoenen staat en niet geschikt is om grote bedragen te bewaren. Wees dus extreem voorzichtig als je met het Lightning Network speelt. Bitcoin zelf is nog altijd de meest veilig optie.

Zie het vooral als interessante technologie, die nog een hoop stappen te zetten heeft voordat het klaar is voor het grote werk. Dankzij figuren als Burak zet het netwerk echter wel stappen in de juiste richting. Het duurt iedere keer namelijk niet lang na het ontdekken van een bug, voordat de oplossing daar is. Uiteindelijk is dit dus vooral een positieve ontwikkeling voor het netwerk.

Deel dit artikel
Thom Derks

Thom is een expert op het gebied van macro-economie, bitcoin en het afzeiken van altcoins. Verder schrijft hij een eigen macro-nieuwsbrief op Substack, laat hij soms iets van zich horen op Twitter en is hij niet-praktiserend Meester in de Rechten (universiteit Leiden).

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Advertentie
Advertentie