Kevin Schijven Kevin Schijven
18/01/2024 09:50 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 18/01/2024 10:26

Bitcoin miners schudden markt op met grootste BTC verkoop in een jaar

Bitcoin-BTC
icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
Bitcoin miners schudden markt op met grootste BTC verkoop in een jaar

Foto: SeventyFour/Shutterstock

Bitcoin (BTC) miners zorgen plotseling voor wat opschudding in de crypto markt. Zij hebben namelijk gisteren, op 17 januari, het meeste bitcoin verkocht in een enkele dag in meer dan een jaar.

Waarom deze bitcoin cyclus mogelijk anders is dan alle eerdere
  • icon-bitcoin
    Bitcoin nieuws

Bitcoin miners dumpen meer dan 10.000 BTC op de markt

De bitcoin miners hebben gisteren maar liefst 10.600 BTC gedumpt op de markt. Tegen de huidige prijs van ongeveer $42.800 zijn deze bitcoin ongeveer 454 miljoen dollar waard, of 416 miljoen euro.

Deze verkoopgolf is opmerkelijk, zowel vanwege het volume als de timing. Analist Ali Martinez rapporteerde als eerst over de verkoop, op basis van gegevens van analysebedrijf CryptoQuant.

De  verkoop van bitcoin door miners verloopt vaak in fases waar periodes van accumulatie en verkoop elkaar afwisselen.

Bitcoin miners begonnen in 2023 te accumuleren toen de bitcoin koers nog een stuk lager lag. Gisteren heeft een groot aantal miners ervoor gekozen om hun winst te verzilveren.

CryptoQuant data toont aan dat de bitcoin reserves op 17 januari zijn afgenomen van een piek rond 1,84 miljoen BTC naar 1,829 miljoen BTC, een afname van de eerdergenoemde 10.600 BTC.

Daarmee komen de bitcoin reserves het laagst uit sinds medio 2021. Desondanks bezitten bitcoin miners gezamenlijk alsnog meer dan $78 miljard aan bitcoin.

Advertentie

Bitcoin halving nog ongeveer 100 dagen te gaan

Er wordt in de markt gespeculeerd dat bitcoin miners zich mogelijk alvast voorbereiden op de aankomende bitcoin halving. Na de volgende halving, die waarschijnlijk over 100 dagen zal plaatsvinden, wordt de beloning voor bitcoin miners gehalveerd.

De markt kijkt met smart uit naar dit evenement. Het is vaak een katalysator die kan leiden tot een nieuwe bull-run, al hoeft dat niet gelijk te gebeuren.

Voor bitcoin miners is het vaak een moeilijke periode. Als de prijzen namelijk niet snel genoeg stijgen, dan is mining niet meer winstgevend voor ze. Dat kan ertoe leiden dat miners zelfs met de verkoop van hun voorraden niet meer hun operationele kosten kunnen dekken en moeten capituleren.

Bitcoin miners kunnen echter met dit soort verkopen de prijzen beïnvloeden. Desondanks zien we vooralsnog de bitcoin koers niet reageren. Die is opvallend stabiel sinds de lancering van de langverwachte spot bitcoin-ETF’s, of beursfondsen, in de Verenigde Staten. Echter kan door deze actie van de bitcoin miners wel de verkoopdruk toenemen.

Deel dit artikel
Kevin Schijven

Redacteur Kevin hoorde voor het eerst over Bitcoin via WikiLeaks. “Interessant!” dacht hij nog, maar het duurde toch nog een aantal jaar én vergde wat verdieping voordat de potentie van Bitcoin en de achterliggende blockchain-technologie bij hem doordrong.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Advertentie
Advertentie