Thom Derks Thom Derks
25/11/2022 16:11 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 25/11/2022 16:11

Bitcoin miners stabiliseren hiermee het stroomnet van Texas

icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
Bitcoin miners stabiliseren hiermee het stroomnet van Texas

Foto: eamesBot/Shutterstock

Het energieverbruik van bitcoin (BTC) mining blijft een controversieel onderwerp binnen en buiten de industrie. Een positieve ontwikkeling op dit vlak is dat steeds vaker blijkt dat bitcoin mining kan helpen om het energienet te stabiliseren. Een goed voorbeeld daarvan is de Amerikaanse staat Texas.

Bitcoin vindt belangrijk steunniveau en zet koers richting de $80.000
  • icon-bitcoin
    Bitcoin nieuws

Wat gebeurt er in Texas?

In Texas doen bitcoin miners mee aan zogenaamde vraag-reactie programma’s. Als de vraag naar energie in het stroomnet stijgt, dan zetten de miners hun apparaten uit om ruimte vrij te maken in het stroomnet. Dit maakt het mogelijk voor het stroomnet om een extra stootkussen in te bouwen, zonder daar veel geld op te verliezen.

In de maanden dat er vanuit de gemeenschap weinig tot geen vraag is naar stroom, kunnen bitcoin miners aan de slag. Als er dan hele warme of koude maanden aankomen, zetten de bitcoin miners hun apparaten uit en gaat de stroom naar de lokale bevolking.

Een vertegenwoordiger van de Electric Reliability Council of Texas (ERCOT) legt uit hoe het werk: “De bitcoin mining industrie is heel dynamisch. In een fractie van een seconde kunnen de apparaten uitgezet worden, zonder dat dit negatieve gevolgen met zich meebrengt. We werken nauw samen met de industrie […] om het Texaanse stroomnet te stabiliseren.”

Advertentie

Software-ontwikkelaars stappen in

Er zijn nu ook verschillende software-ontwikkelaars die oplossingen bieden voor miners om deze balanseeract zo goed mogelijk uit te voeren. Michael McNamara, de mede-oprichter en CEO van Lancium geeft aan dat miners binnen 15 seconden moeten kunnen reageren om mee te mogen doen aan het programma van ERCOT.

Om dat te kunnen halen, heeft McNamara de software van Lancium via een licentie aan bitcoin miners verkocht. Deze software maakt het mogelijk om aan dit vereiste te voldoen. Bitcoin miners in Texas zien zo meteen dat het stroomnet mogelijke problemen ondervindt en kunnen daar acuut op reageren door de apparaten uit te schakelen.

McNamara laat weten dat verder weten dat bitcoin miners met de software van Lancium gecertificeerd kunnen worden om aan verschillende programma’s van ERCOT mee te doen. Die programma’s kunnen de miners helpen om een hogere omzet te behalen en de stroomkosten tot wel 50 procent te verlagen.

Deel dit artikel
Thom Derks

Thom is een expert op het gebied van macro-economie, bitcoin en het afzeiken van altcoins. Verder schrijft hij een eigen macro-nieuwsbrief op Substack, laat hij soms iets van zich horen op Twitter en is hij niet-praktiserend Meester in de Rechten (universiteit Leiden).

Net binnen
Trending
Man wint €314 miljoen maar kan fluiten naar fortuin, loterij weigert uitbetaling
Man wint €314 miljoen in loterij maar kan fluiten naar fortuin
Zoveel belasting betaal jij in 2024 over €100.000 aan bitcoin
Zoveel belasting betaal jij in 2024 over €100.000 aan bitcoin
Bitcoin dit jaar naar $150.000, financieel expert legt uit waarom
Bitcoin ontploft en trekt de hele cryptomarkt mee omhoog
Cryptokoers crasht bijna 100% na desastreuze aanval op netwerk
Cryptokoers crasht bijna 100% na desastreuze aanval op netwerk
Kleine crypto stijgt 170% op Bitvavo, stoot bitcoin van troon
Kleine crypto stijgt 170% op Bitvavo, stoot bitcoin van troon
Advertentie
Advertentie