Thom Derks Thom Derks
07/12/2023 09:33 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 07/12/2023 09:25

Bitcoin mogelijk in gevaar, dalende olieprijzen voorspellen onheil

Bitcoin-BTC
icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
Bitcoin mogelijk in gevaar, dalende olieprijzen voorspellen onheil

Foto: noomcpk/Shutterstock

De olieprijzen blijven maar dalen en hebben opnieuw een lokaal dieptepunt weten te noteren… de prijs van het zwarte goud bungelt momenteel rond het niveau van de eerste helft van het jaar en daarmee slaagt de OPEC+ alliantie er niet in om een bodem onder de prijzen te plakken.

De olie-industrie zit duidelijk in de problemen, maar wat is hier de oorzaak van en wat betekent dit voor de bitcoin koers?

Bron: Bloomberg
Viral meme bordje “buy bitcoin” wordt geveild deze maand
  • icon-bitcoin
    Bitcoin nieuws

Waarom blijft de olieprijs dalen?

De OPEC+ landen proberen uit alle macht hun productie te verlagen om te voorkomen dat de prijs van het zwarte goud blijft dalen. Maar ondanks verwoede pogingen, gaat het niet goed met de oliekoers.

Dat lijkt ook het gevolg van de gigantische productie van de Verenigde Staten, waardoor de exporten vanuit Amerika toenemen en handelaren steeds sceptischer worden over het vermogen van OPEC+ om de marktprijs te bepalen.

Voor de strijd van de Amerikaanse centrale bank tegen de inflatie is dit een positieve ontwikkeling, maar is er mogelijk ook meer aan de hand…?

Advertentie

Waarom de dalende olieprijzen mogelijk cruciaal zijn voor de bitcoin koers

De andere kant van de medaille is dat de dalende olieprijzen weleens een cruciaal stukje informatie kunnen zijn voor investeerders in risico-assets (waaronder bitcoin). De dalende olieprijzen kunnen namelijk ook weleens het gevolg zijn van een dalende vraag naar het zwarte goedje.

In deze grafiek zien we namelijk niet alleen de dalende olieprijzen, maar ook de gezondheid van de wereldwijde industrie (blauwe lijn). De grootste verbruiker van olie, die wereldwijde industrie, zit momenteel in de problemen en dat lijkt de vraag naar olie te verminderen.

De wereldwijde industrie zit al ~15 achtereenvolgende maanden in een contractie (krimp). Tot die situatie verbetert is een deel van de conclusie dat de wereldwijde economie mogelijk in de problemen zit.

Zo is het goed mogelijk dat de dalende olieprijzen een recessie-signaal zijn, wat het ook niet vreemd maakt dat de verwachtingen over een eerste renteverlaging van de Amerikaanse centrale bank in januari (12%) en maart 2024 (57%) toenemen.

Een recessie zou niet goed zijn voor de bitcoin koers (op de korte termijn), maar het is nog maar de vraag in hoeverre dat het enthousiasme over de Spot Bitcoin ETF kan tegenhouden.

Deel dit artikel
Thom Derks

Thom is een expert op het gebied van macro-economie, bitcoin en het afzeiken van altcoins. Verder schrijft hij een eigen macro-nieuwsbrief op Substack, laat hij soms iets van zich horen op Twitter en is hij niet-praktiserend Meester in de Rechten (universiteit Leiden).

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Advertentie
Advertentie