Kevin Schijven Kevin Schijven
05/01/2022 19:35 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 05/01/2022 19:35

Bitcoin naar $100.000 omdat het marktaandeel goud afpakt: Goldman Sachs

icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
Bitcoin naar $100.000 omdat het marktaandeel goud afpakt: Goldman Sachs

Foto: eivanov/Shutterstock

Bitcoin (BTC) wordt regelmatig als het “digitale goud” bestempeld omdat investeerders het, net als goud, vaak gebruiken als oppotmiddel om zichzelf in te dekken tegen inflatie.

Volgens de enorme Amerikaanse investeringsbank Goldman Sachs kan bitcoin een groter aandeel van deze “store of value” markt naar zich trekken waardoor de prijs boven $100.000 uit kan komen.

Volgens Goldman Sachs ligt de float-adjusted marktkapitalisatie van bitcoin net onder $700 miljard wat uitkomt op zo’n 20% van deze waardeopslag-markt. De investeringsbank schat dat dit voor goud rond $2,6 biljoen ligt.

In een notitie aan haar klanten, meldt de bank dat bitcoin zelfs 50% van deze markt zou kunnen pakken. Als deze waardeopslag-markt zelf niet groeit, dan zou dat alsnog betekenen dat de prijs van bitcoin boven $100.000 uitkomt:

“Als het aandeel van Bitcoin in de ‘store of value’-markt de komende vijf jaar zou stijgen tot 50% (zonder groei van de totale vraag naar value-stores), zou de prijs hypothetisch stijgen tot iets meer dan $100.000, voor een samengestelde op jaarbasis rendement van 17-18% (rekening houdend met de groei van het Bitcoin-aanbod in de loop van de tijd).”

Aldus Zach Pandl, hoofd van forex strategie bij Goldman Sachs. De notitie meldt dat het energieverbruik van het Bitcoin-netwerk nog wel een obstakel kan zijn voor institutionele adoptie, maar het zal de vraag naar het activum niet tegenhouden.

Bitcoin voorraad El Salvador is hoger dan verwacht, onthult president
  • icon-bitcoin
    Bitcoin nieuws

Meer dan alleen store of value

Daarnaast geeft Goldman Sachs toe dat bitcoin wellicht meer toepassingen heeft dan alleen een oppotmiddel die de groei verder kan stimuleren, maar dat de vergelijking met goud wellicht een plausibele kijk geeft wat mogelijk is voor de koers.

Een groot deel van de markt verwachte dat bitcoin al eind 2021 naar $100.000 zou stijgen. Die voorspelling werd gemaakt aan de hand van het populaire stock-to-flow (S2F) model die wordt toegepast door de bekende Nederlandse analist PlanB op bitcoin. Deze prijsstijging bleef echter uit, maar analisten verwachten alsnog een flinke stijging in de komende maanden.

Deel dit artikel
Kevin Schijven

Redacteur Kevin hoorde voor het eerst over Bitcoin via WikiLeaks. “Interessant!” dacht hij nog, maar het duurde toch nog een aantal jaar én vergde wat verdieping voordat de potentie van Bitcoin en de achterliggende blockchain-technologie bij hem doordrong.

Net binnen
Trending
Bitcoin crasht naar $8.900 op grote cryptobeurs, markt zit vol vragen
Bitcoin crasht naar $8.900 op grote cryptobeurs, markt zit vol vragen
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Cryptokoers crasht bijna 100% na desastreuze aanval op netwerk
Cryptokoers crasht bijna 100% na desastreuze aanval op netwerk
Bitcoin's nieuwe record is historisch signaal voor verdere stijging
Gloednieuwe crypto schiet door het dak en stijgt 1100% & trekt aandacht
Kleine crypto stijgt 170% op Bitvavo, stoot bitcoin van troon
Kleine crypto stijgt 170% op Bitvavo, stoot bitcoin van troon
Advertentie
Advertentie