Thom Derks Thom Derks
14/03/2024 11:13 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 14/03/2024 10:52

Bitcoin op recordhoogte, maar waar blijft de kleine investeerder?

Bitcoin-BTC
icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
Bitcoin ETFs boeken recordhandel in maart, maar starten april zwak

Foto: Isaac Fontana/Shutterstock

De bitcoin koers maakt momenteel all-time high na all-time high, maar alles wijst erop dat de kleine investeerders nog moeten instappen. Het lijkt erop dat grote investeerders via de ETFs de markt domineren en dat zal de gemiddelde particulier die nog moet instappen langzaam zenuwachtig maken.

De onderstaande grafiek toont hoe het aandeel van kleine investeerders in de open interesse op de futuresmarkt nog minimaal is vergeleken met eerdere bullruns.

Image

Dit is waarom de bitcoin koers vandaag 4% gedaald is
  • icon-bitcoin
    Bitcoin nieuws

Kleine bitcoin investeerders blijven aan de zijlijn?

In 2020 waren kleine investeerders nog goed voor 40 procent van de open interesse op de futuresmarkt. Dat percentage bleef tijdens de bullrun in ieder geval boven de 10 procent en zag een piek tijdens de all-time high van november 2021.

Sindsdien hing de open interesse van kleine investeerders rond het nulpunt en dat is tot op heden nog niet veranderd.

In theorie maakt dat het mogelijk voor bitcoin om nog wat extra raketbrandstof te verzamelen, zodra deze investeerders besluiten om toch in te stappen. Wanneer dat precies gebeurt is lastig te voorspellen.

Advertentie

Waarom stapt het retail-publiek niet in?

Je zou bij een all-time high verwachten dat mensen het geloof weer krijgen, maar ditmaal lijkt alles anders. Misschien had het grote publiek gehoopt op correcties, die we nog niet echt hebben gezien. Daardoor kan het gevoel ontstaan dat men “de boot gemist heeft.”

Mogelijk stappen ze pas weer in als de bitcoin koers richting de 100.000 dollar gaat, wat de volgende grote mijlpaal lijkt voor de digitale munt.

Een andere mogelijke verklaring is dat particulieren toch meer geraakt zijn door de inflatie dan iedereen denkt. We moeten niet vergeten dat de inflatie de afgelopen jaren extreem hoog was en ook nu nog ver boven het target van centrale banken ligt.

Dat neemt uiteraard een hap uit het vermogen van particulieren om te investeren. Daarbij helpen de hoge rentes ook niet mee om de situatie te vergemakkelijken. Zodoende kan dit weleens een cyclus zijn waarbij de kleine belegger wat minder aanwezig is op de markt.

Deel dit artikel
Thom Derks

Thom is een expert op het gebied van macro-economie, bitcoin en het afzeiken van altcoins. Verder schrijft hij een eigen macro-nieuwsbrief op Substack, laat hij soms iets van zich horen op Twitter en is hij niet-praktiserend Meester in de Rechten (universiteit Leiden).

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Advertentie
Advertentie