Ivo Melchers Ivo Melchers
31/10/2023 11:21 3 min. leestijd
Bijgewerkt op 31/10/2023 10:58

Bitcoin viert feest: whitepaper is vandaag 15 jaar oud

icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
Bitcoin viert feest: whitepaper is vandaag 15 jaar oud

Foto: Mr. Tempter/Shutterstock

De slingers mogen uit want Bitcoin (BTC) viert vandaag de vijftiende verjaardag van zijn whitepaper. Exact vijftien jaar geleden werd Bitcoin voor het eerst geïntroduceerd tot de wereld met dit negen pagina’s tellende document. Bitcoin heeft een indrukwekkend pad afgelegd in anderhalf decennium en hier staan we vandaag even bij stil.

Bitcoinland El Salvador zet unieke stap, zet hotel op de blockchain
  • icon-bitcoin
    Bitcoin nieuws

Bitcoin whitepaper: de geboorte van een nieuw decentraal betaalnetwerk

Op 31 oktober 2008 deelde Satoshi Nakamoto het befaamde document met een cypherpunks-mailinglijst. De Cypherpunk-beweging is een groep van individuen die zich al sinds de late jaren ’80 bezighielden met de bevordering van privacy, cryptografie en veilige communicatie in de digitale wereld. De Cypherpunks verwelkomden de whitepaper met een grote mate van enthousiasme, aangezien veel principes van de beweging terugkwamen in de whitepaper.

Bitcoin maakt namelijk gebruik van cryptografie om transacties te beveiligen en biedt een manier om waarde uit te wisselen zonder tussenkomst van traditionele financiële instellingen of overheden.

‘’Ik heb gewerkt aan een nieuw elektronisch geldsysteem dat volledig peer-to-peer is, zonder vertrouwde derde partij’’, schreef Satoshi Nakamoto in de openingszin van de beroemde e-mail voordat hij linkte naar de whitepaper, getiteld ‘Bitcoin: A Peer-ro-Peer Electronic Cash System’.

In de whitepaper beschrijft Satoshi Nakamoto onder andere hoe digitale handtekeningen gecombineerd konden worden met een Proof-of-Work (PoW) systeem om dubbele uitgaven, een lang bestaand probleem met digitale valuta vóór bitcoin, te voorkomen.

Opvallend genoeg wordt er in het document niet gesproken over ‘cryptocurrency’. De pseudonieme oprichter koos in plaats daarvan ervoor om de kenmerken te benadrukken als ‘digitaal geld’ of een ‘elektronisch geldsysteem’. De term ‘blockchain’ wordt bovendien ook niet direct genoemd, ondanks het feit dat het concept wel in detail wordt beschreven.

Over de blockchain gesproken; deze werd enkele maanden later, op 9 januari 2009, gelanceerd. In het allereerste transactieblok, ook wel het ‘Genesis block’ genoemd, wordt verwezen naar de financiële crisis van 2008.

Bitcoin biedt een alternatief voor het traditionele financiële systeem dat het element van vertrouwen heeft vervangen voor wiskunde.

Advertentie

Bitcoin revolutie

De vroege dagen van Bitcoin worden gekenmerkt door een langzame groei. Vanaf 2010, één jaar na de lancering van het netwerk, begon de adoptie echter op gang te komen. In juli 2010 vond de allereerste exchange, Mt. Gox, het levenslicht. Voor slechts enkele centen kon je destijds één bitcoin kopen. In de jaren erna is niet alleen de BTC koers als een raket gestegen, maar hebben ook steeds meer mensen kennisgemaakt met het decentrale netwerk.

In de beginjaren kon je nog met je eigen laptop bitcoin minen, maar vandaag de dag is dit uitgegroeid tot een miljardenindustrie. Het weerspiegelt de algehele adoptie van Bitcoin.

Bovendien wagen beursgenoteerde bedrijven en zelfs nationale overheden zich tegenwoordig aan bitcoin en zitten Wall Street-giganten zoals BlackRock en Fidelity in de race om een bitcoin beursfonds op de Amerikaanse markt te krijgen.

Al met al is er ontzettend veel veranderd en is bitcoin uitgegroeid van een lachertje tot een serieuze activaklasse.

Deel dit artikel
Ivo Melchers

Ivo is zich sinds begin 2021 volop gaan verdiepen in de wereld van cryptocurrencies en de blockchain-technologie. Er ging een hele nieuwe wereld voor hem open en hoe meer hij ging begrijpen, des te meer potentie hij begon te zien in de onderliggende blockchain-technologie. Sinds de eerste dag dat hij in aanraking kwam met cryptocurrencies is hij nooit meer gestopt met het leren hierover. Ook zit Ivo in het laatste jaar van zijn bachelor ‘Economic Psychology’ op de universiteit in Tilburg en gaat hij volgend jaar een aansluitende master doen in dit interessante gebied.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Advertentie
Advertentie