Ivo Melchers Ivo Melchers
01/04/2023 15:00 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 01/04/2023 15:00

Bitcoin was de best presterende asset van het afgelopen kwartaal

icon-bitcoin
Bitcoin nieuws

Foto: Shutterstock/Tarasenko Andrey

Bitcoin (BTC) wist zich in het afgelopen jaar sterk te onderscheiden van de eerdere prijsactie tijdens de hardnekkige bearmarkt van 2022. Het afgelopen jaar stond in het teken van de hevige prijsdaling in de koers van bitcoin, maar sinds de jaarwisseling lijkt bitcoin echter een andere richting te zijn ingeslagen, en dat uit zich nu ook in de koersprestaties ten opzichte van andere activa.

Bitcoin prijsstijging een voorbode van de halving, volgens expert
  • icon-bitcoin
    Bitcoin nieuws

Bitcoin is de winnaar van het eerste kwartaal

Bitcoin begon het jaar met een koers van ongeveer $16.500. Op het moment van schrijven komt de koers uit op $28.500, wat betekent dat het maar liefst met 73% in waarde is gestegen. Een interessante vergelijking is dat bitcoin in het eerste kwartaal van 2021, tijdens de bloeiende bullmarkt, met een totaal van 103% was gestegen.

Data van Bloomberg laat zien dat er geen enkele activa beter wist te presteren dan bitcoin in de eerste drie maanden van dit jaar. De kwartaalresultaten van BTC hebben de digitale valuta voor grote namen geplaatst als de S&P 500 (+5,5%), Nasdaq 100 (+19%) en iShares Core U.S Aggregate Bond ETF (+2,2%).

Elders heeft bitcoin ook de edelmetalen verslagen als het aankomt om de kwartaalprestaties. Goud wist een stijging van 9,5% te boeken in het afgelopen kwartaal, terwijl het rendement van zilvert 0,3% bedraagt, volgens gegevens verkregen door Finbold.

Marktexperts zijn echter van mening dat de prestaties van BTC geen verassing mogen zijn, en merken op dat het activum eind 2022 de basis aan het bouwen was voor deze enorme stijging.

BTC wist te profiteren van alle onrust in de banksector, aangezien investeerders het activum zien als een alternatief voor het gecentraliseerde monetaire systeem. Het omvallen van Silvergate, Signature Bank en Signature Bank bewijst voor veel mensen maar weer waarom Bitcoin tot leven is gekomen in reactie op de financiële crisis van 2008.

Advertentie

BTC is koning

Bitcoin wist ook een grotere stijging neer te zetten dan andere grote namen binnen de crypto industrie. De nummer twee op basis van marktkapitalisatie, ethereum (ETH), wist namelijk met iets mer dan 50% de lucht in te schieten. Andere cryptocurrencies als BNB (BNB), Ripple (XRP) en cardano (ADA) zijn met respectievelijk 29%, 56% en 60% gestegen. De meeste altcoins waren niet in staat om betere prestaties neer te zetten dan de koning der cryptocurrencies.

Deel dit artikel
Ivo Melchers

Ivo is zich sinds begin 2021 volop gaan verdiepen in de wereld van cryptocurrencies en de blockchain-technologie. Er ging een hele nieuwe wereld voor hem open en hoe meer hij ging begrijpen, des te meer potentie hij begon te zien in de onderliggende blockchain-technologie. Sinds de eerste dag dat hij in aanraking kwam met cryptocurrencies is hij nooit meer gestopt met het leren hierover. Ook zit Ivo in het laatste jaar van zijn bachelor ‘Economic Psychology’ op de universiteit in Tilburg en gaat hij volgend jaar een aansluitende master doen in dit interessante gebied.

Net binnen
Trending
Belastingaangifte komt eraan: bereid je voor op deze 6 aanpassingen
Belastingaangifte komt eraan: bereid je voor op deze 6 aanpassingen
Belastingvrij schenken in 2024: dit zijn de nieuwe regels
Belastingvrij schenken in 2024: dit zijn de nieuwe regels
Meer belastingvrij inkomen in 2024: dit krijg je nu extra per maand
Meer belastingvrij inkomen in 2024: dit krijg je nu extra per maand
Crypto houders opgelet: belastingdienst gretig met aanslagen
Crypto houders opgelet: Belastingdienst gretig met aanslagen
bitpanda-crypto-exchange-bitvavo
Grote crypto exchange sluit per 1 februari de deuren in Nederland
Advertentie
Advertentie