Kevin Schijven Kevin Schijven
10/12/2021 09:50 3 min. leestijd
Bijgewerkt op 10/12/2021 09:50

Bitcoin zakt verder terug, angst stijgt en koers zoekt support

icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
Bitcoin zakt verder terug, angst stijgt en koers zoekt support

Foto: Shutterstock/Marc Bruxelle

Bitcoin (BTC) en de rest van de cryptocurrency markt krijgen weer een behoorlijke klap te verduren. De koersen zagen er gisterenochtend al niet heel stabiel uit en veel crypto staan vandaag maar liefst 5% tot 15% in de min. De totale marktkapitalisatie zakt van $2,5 miljoen naar $2,35 biljoen, een verlies van $150 miljard.

Start gratis met crypto 📈: Alle Nederlanders krijgen in maart €20,- gratis crypto
  • Advertentie
  • Bitvavo

Evergrande gooit weer roet in het eten

Het is weer het enorme Chinese vastgoedconcern Evergrande (alsmede het kleinere Kaisa) die wellicht de dip veroorzaken. Dat zagen we de afgelopen maanden al een paar keer gebeuren. De twee vastgoedbedrijven hebben van Fitch een lagere beoordeling gekregen omdat ze niet aan hun betalingsverplichtingen hebben voldaan. Evergrande, die met een schuldenlast van maar liefst $300 miljard kampt, kon niet op tijd $1,2 miljard aan obligaties betalen.

Dat zorgt weer voor veel paniek op de financiële markten. De aandelenmarkten kleuren rood en dat slaat ook over naar de crypto-markt, die de laatste tijd veel correlatie met elkaar vertonen. Volgens de fear & greed index zakt het marksentiment terug naar “extreme fear (24):”

Advertentie

Kan de bitcoin koers hier standhouden?

De bitcoin koers kon woensdag al niet aan de $50.000 vasthouden en zakte gisterenochtend naar $49.000. Dit niveau diende afgelopen weekend als support, maar het zag er al zeer onzeker uit of bitcoin hier stand zou kunnen houden.

Tegen het eind van gisterenmiddag kelderde bitcoin dan ook weer flink. De koers zakte naar $47.400, maar maakte vervolgens, net als maandag, hier een bounce. Bitcoin stuiterde zelfs twee keer gisterenavond, wat wellicht een dubbele bodem kan betekenen. Bitcoin klom toen schommelend naar $48.700, maar daar bleek voor nu de weerstand echter nog te groot te zijn.

Vanochtend zakte bitcoin weer, maar de koers maakte wederom een dubbele stuiter en nu op een higher low dan gisterenavond, namelijk rond $47.700. Op het moment van schrijven stijgt bitcoin naar $48.000, maar kan bitcoin hier nu standhouden?

Mocht bitcoin door blijven stijgen, dan wordt wellicht de $49.000 nu weerstand in plaats van support. Dan valt $50.000 nu samen met de 200-dagen exponential moving average (EMA). Mocht bitcoin toch verder dalen, dan blijft de 200-dagen simple moving average (SMA) rond $46.600 wellicht belangrijk om in de gaten te houden.

🚀 Nederlandse exchange viert aankomende bullmarkt: iedereen €20,- gratis crypto
  • Advertentie
  • Bitvavo

Analisten nog altijd bullish

We zien dat veel marktparticipanten weer vrezen dat de huidige bull-markt cyclus toch voorbij is en crypto nu in een bear-markt terechtkomt. Daar zijn veel analisten het nog steeds niet mee eens.

Zo zien we dat de dip weer gepaard gaat met grote een uitstroom van BTC uit cryptocurrency-exchanges, meestal een zeer bullish teken:

Analysebedrijf Santiment noemt het negatieve sentiment juist een sterke indicator van een bodem:

Ook miners en long-term holders (LTH), oftewel lange termijn investeerders, houden nog altijd hun BTC vast:

En de adoptie van bitcoin lijkt dit jaar ook aan te zijn geslagen:

Deel dit artikel
Kevin Schijven

Redacteur Kevin hoorde voor het eerst over Bitcoin via WikiLeaks. “Interessant!” dacht hij nog, maar het duurde toch nog een aantal jaar én vergde wat verdieping voordat de potentie van Bitcoin en de achterliggende blockchain-technologie bij hem doordrong.

Net binnen
Trending
Bitcoin crasht naar $8.900 op grote cryptobeurs, markt zit vol vragen
Bitcoin crasht naar $8.900 op grote cryptobeurs, markt zit vol vragen
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Cryptokoers crasht bijna 100% na desastreuze aanval op netwerk
Cryptokoers crasht bijna 100% na desastreuze aanval op netwerk
Bitcoin's nieuwe record is historisch signaal voor verdere stijging
Gloednieuwe crypto schiet door het dak en stijgt 1100% & trekt aandacht
Kleine crypto stijgt 170% op Bitvavo, stoot bitcoin van troon
Kleine crypto stijgt 170% op Bitvavo, stoot bitcoin van troon
Advertentie
Advertentie