Rico Engelbarts
03/09/2018 14:03 3 min. leestijd
Bijgewerkt op 03/09/2018 14:03

Bitcoin ziet piek in shortposities; prijsstijging voor de deur?

icon-bitcoin
Bitcoin nieuws

Foto: Shutterstock/Marc Bruxelle

Bitcoin (BTC) staat wederom op een kritiek punt met het bereiken van een nieuwe piek in het aantal open short posities over de afgelopen maand. Deze toename van open shorts werd voornamelijk gedreven door de inname van een opmerkelijke grote 10.000 BTC short positie op 1 september. De huidige short situatie is een mogelijke indicatie van een negatief sentiment onder investeerders neigend naar een daling in BTC prijs, waartegen deze op dit moment vrijwel stabiel rond de $7.000 staat.
Soortgelijke pieken in open short posities zagen we ook terug in Q2 en Q3 van 2018. Echter, de vorige keer dat open shortposities een gelijke piek aanraakten op 9 april werd dit gevolgd door een toename in BTC prijs in de maand na het bereiken van deze piek: Terwijl shortposities een jaarlijks hoogtepunt bereikten van 38.000 open posities op 9 april, steeg de BTC prijs van $7.100 rond 9 april naar bijna $10.000 rond 5 mei.
Ook rond begin Augustus zagen we een grote toename in shortposities. In deze tijd groeide het aantal open shorts van 17.000 rond 2 augustus tot rond de 40.000 open shorts op 21 augustus. Tegelijkertijd viel de prijs van $8.000 eind juli naar $6.000 op 13 augustus, wat ook zorgde voor een sterke daling in de prijzen van de altcoins en algeheel marktsentiment. Daarentegen, na het bereiken van de 40.000 open shorts piek daalde dit in korte tijd terug naar 22.000 open shorts. In vrijwel dezelfde tijd kwam ook een sterke stijging in BTC prijs van $6000 naar boven de $7.000.
Vele investeerders speculeren dat grote toenames in shortposities kunnen leidden tot een forse prijstoename door middel van een zogenaamde “short squeeze”. Een short squeeze vindt plaats wanneer de prijs van een verhandeld item (met hoog short interest) in korte tijd fors stijgt. Dit kan ertoe leidden dat veel investeerders met shortposities ertoe geforceerd worden om hun posities te sluiten gezien ze geen verdere verliezen kunnen opbrengen. Dit draagt nog verder bij aan de opwaartse druk op het verhandelde item.

Crypto ontbijt: ETF’s halen miljarden op, maar bitcoin daling dreigt
  • icon-bitcoin
    Bitcoin nieuws

Speculatie rond grote shortposities

De nieuwe shortpositie van 10.000 shorts geopend op 1 september leidt tot veel rumoer onder crypto investeerders, met veel speculatie over waar dit naar kan leiden; prijsstijging vanwege short squeeze of prijsdaling vanwege manipulatie of winstname. Hoewel het bereiken van pieken in shortposities vaak komt met een voorafgaande prijsstijging kunnen prijzen beide kanten op gaan afhankelijk van welk soort trader, bulls of bears, degene is die de druk uitoefent.

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws? Abonneer je dan op onze push-berichten, Facebook– of Twitter pagina.
Deel dit artikel
Rico Engelbarts

Head of Partnerships Rico kwam in 2013 in aanraking met Bitcoin. Een vriend van hem vertelde hem toentertijd met veel enthousiasme over het decentrale aspect van Bitcoin; een concept wat Rico’s interesse niet meteen wekte.

Net binnen
Trending
Belastingaangifte komt eraan: bereid je voor op deze 6 aanpassingen
Belastingaangifte komt eraan: bereid je voor op deze 6 aanpassingen
Belastingvrij schenken in 2024: dit zijn de nieuwe regels
Belastingvrij schenken in 2024: dit zijn de nieuwe regels
Meer belastingvrij inkomen in 2024: dit krijg je nu extra per maand
Meer belastingvrij inkomen in 2024: dit krijg je nu extra per maand
Crypto houders opgelet: belastingdienst gretig met aanslagen
Crypto houders opgelet: Belastingdienst gretig met aanslagen
bitpanda-crypto-exchange-bitvavo
Grote crypto exchange sluit per 1 februari de deuren in Nederland
Advertentie
Advertentie