Ivo Melchers Ivo Melchers
20/04/2024 21:49 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 20/04/2024 20:07

Bitcoiners betalen meer dan €2 miljoen voor historisch halving blok

Bitcoin-BTC
icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
Bitcoiners betalen meer dan €2 miljoen voor historisch halving blok

Foto: PixieMe/Shutterstock

Vannacht vond de langverwachte Bitcoin (BTC) halving plaats, waar de crypto-gemeenschap al vier jaar naar uit heeft gekeken. Bij transactieblok 840.000 was het zover. Dit blok is uitgegroeid tot een opmerkelijk stukje digitaal vastgoed, aangezien Bitcoiners meer dan 2 miljoen euro hebben uitgegeven aan vergoedingen om hierin te worden opgenomen.

🚀 Nederlandse exchange viert bullmarkt: iedereen gratis crypto naar keuze
  • Advertentie
  • Bitvavo

Meest gewilde BTC block ooit

In het Bitcoin protocol staat vastgelegd dat iedere 210.000 transactieblokken, wat overeenkomt met grofweg 4 jaar, een nieuwe halving plaatsvindt. Gisteren was dus de vierde halving uit Bitcoin’s geschiedenis, die de beloningen voor miners heeft gehalveerd van 6,25 BTC naar 3,125 BTC.

Naast de block reward strijken miners ook de betaalde transactiekosten op. Vanwege de beperkte blockgrootte kiezen miners welke transacties worden opgenomen in het nieuwe block. Transacties met hoge vergoedingen krijgen logischerwijs voorrang. Bij block 840.000 stonden Bitcoiners massaal in de rij om hun transacties in het block te proppen, en dus waren de verdiensten voor de gelukkige miner niet mis.

Uit data van mempool.space blijkt dat er in totaal 37,7 BTC werd uitgegeven aan vergoedingen, wat neer komt op een astronomisch bedrag van meer dan 2,4 miljoen dollar. In de vijf daaropvolgende blokken werd ook nog een totaal van 3,82 miljoen dollar aan transactiekosten neergelegd.

Advertentie

Bitcoin Runes hype

De met de halving gelanceerde Bitcoin-dienst Runes is de belangrijkste drijfveer geweest voor de Bitcoin-gemeenschap om deel uit te maken van het historische transactieblok. Met het Runes-protocol kan gemakkelijk nieuwe tokens op de Bitcoin blockchain gezet worden.

Het is vergelijkbaar met de in Januari vorig jaar gelanceerde Ordinals-dienst, waarmee non-fungible tokens (NFT’s) en BRC-20 tokens gecreëerd kunnen worden. Runes wordt echter aangeprezen als een efficiëntere methode om fungibele tokens, zoals BRC-20 tokens, te genereren op het Bitcoin netwerk.

Bitcoin-fans willen maar al te graag hun ‘runes’ in het befaamde halving block schrijven, en tasten om die reden flink in de buidel om dit te bewerkstelligen. De miners zijn natuurlijk degenen die zegevieren. Nu de beloningen voor hun werkzaamheden gehalveerd zijn, biedt Runes hen alsnog een mooie financiële meevaller.

De markt een stapje voor blijven? Join onze bruisende Discord-community met meer dan 12.000 leden! Hier kun je eenvoudig discussiëren over de laatste crypto-trends en verwachtingen.

Deel dit artikel
Ivo Melchers

Ivo is zich sinds begin 2021 volop gaan verdiepen in de wereld van cryptocurrencies en de blockchain-technologie. Er ging een hele nieuwe wereld voor hem open en hoe meer hij ging begrijpen, des te meer potentie hij begon te zien in de onderliggende blockchain-technologie. Sinds de eerste dag dat hij in aanraking kwam met cryptocurrencies is hij nooit meer gestopt met het leren hierover. Ook zit Ivo in het laatste jaar van zijn bachelor ‘Economic Psychology’ op de universiteit in Tilburg en gaat hij volgend jaar een aansluitende master doen in dit interessante gebied.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Bitcoin stijgt hard voorbij $72.000, markt reageert explosief
Nieuwe cryptomunt ontploft en klimt met 231% op eerste handelsdag
Advertentie
Advertentie