Simon Bosch Simon Bosch
14/04/2024 11:38 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 14/04/2024 10:00

Bitcoinland El Salvador zet unieke stap, zet hotel op de blockchain

Bitcoin-BTC
icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
Bitcoinland El Salvador zet unieke stap, zet hotel op de blockchain

Foto: BalkansCat/Shutterstock

El Salvador was het eerste land ter wereld dat openlijk bitcoin (BTC) op de balans heeft gezet als investering én de crypto accepteert als wettig betaalmiddel. Het Midden-Amerikaanse land wilde de coins zelfs gebruiken als onderpand voor obligaties. Inmiddels is het zover; de eerste obligaties zijn uitgegeven om een hotel te financieren.

🚀 Nederlandse exchange viert bullmarkt: iedereen gratis crypto naar keuze
  • Advertentie
  • Bitvavo

‘Bitcoin-land’ El Salvador

De regering van president Nayib Bukele wilde in eerste instantie de bitcoins in de toekomst verkopen voor een flinke winst, om daarna met dat geld verschillende projecten te financieren. Zo wilde het met de winst een dierenziekenhuis bouwen. Niet veel later werd dit uitgebreid met 20 ‘Bitcoin-scholen’ en zelfs een complete stad.

De stad zou van elektriciteit worden voorzien met behulp van een aan een vulkaan verbonden elektriciteitscentrale. Voor de financiering van de stad besloot de overheid om obligaties uit te geven, maar daar is het lang niet van gekomen.

Dit had wellicht onder andere te maken met protest vanuit de bevolking, want niet iedereen was er blij met de riskante investering van de overheid. El Salvador is geen welvarend land, zo staat het wat Bruto Binnenlands Product (BBP) per hoofd van de bevolking betreft op plaats 98 wereldwijd.

Advertentie

Hilton-hotel op de blockchain

Toch heeft het land besloten om het obligatieplan door te zetten. Op donderdag maakte Bitfinex Securities bekend dat het El Salvador gaat helpen met het ophalen van 6,25 miljoen dollar voor een hotel onder de Hilton-franchise. Het hotel zal vlakbij El Salvador International Airport worden gebouwd en zo’n 4.484 vierkante meter beslaan. Het zal 5 verschillende verdiepingen hebben met in totaal 80 kamers, 5 verschillende commerciële ruimtes, en hotelvoorzieningen zoals een zwembad, restaurants, een sportschool en tuinen.

De bitcoin-obligaties zijn extra speciaal doordat het getokeniseerde obligaties zijn. Voor een dividend van 10% en een looptijd van 5 jaar kun je zelf ook deelnemen aan het project. Investeerders kunnen, afhankelijk van het geïnvesteerde bedrag, voor een bepaalde periode gratis in het hotel verblijven. Wel geldt een minimumbedrag van 1.000 Amerikaanse dollar. De obligaties zullen worden uitgegeven op Bitcoins Liquid Network aan de hand van het tickersymbool HILSV.

Deel dit artikel
Simon Bosch

Simon is fanatiek macro-analist en doet grondig onderzoek naar alles waar de meeste mensen juist niet naar willen kijken. Alles in de financiële, maatschappelijke en geopolitieke wereld met twee kanten is interessant genoeg om te onderzoeken. Als een onderwerp geen twee kanten heeft, dan is er dringend een sceptische blik nodig — onderwerpen zonder twee kanten bestaan niet. De wereld is kapot, en hij is ervan overtuigd dat crypto een deel van de oplossing kan vormen.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Advertentie
Advertentie