Ivo Melchers Ivo Melchers
13/02/2024 18:47 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 13/02/2024 15:45

Bitcoins maken wordt binnenkort 2x zo duur, waarom dit belangrijk is

Bitcoin-BTC
icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
Bitcoins maken wordt binnenkort 2x zo duur, waarom dit belangrijk is

Foto: afina_baikalskaya/Shutterstock

De befaamde Bitcoin (BTC) halving nadert, wat simpelweg de uitgifte van nieuwe bitcoins zal reduceren. De halving heeft een groot effect op Bitcoin miners, aangezien de beloningen, en dus de opbrengsten, gehalveerd worden. De electriciteitskosten van bitcoin worden als gevolg verdubbeld, en dienden in het verleden tevens als absolute bodem voor de bitcoin prijs.

Start gratis met crypto 📈: Alle Nederlanders krijgen in april gratis crypto
  • Advertentie
  • Bitvavo

Bitcoin productiekosten x2

Bitcoin miners zetten gigantische hoeveelheden rekenkracht in om complexe wiskundige puzzels op te lossen. Zij gaan de strijd met elkaar aan om een nieuw transactieblok toe te voegen aan de bestaande blockchain.

De gelukkige miner strijkt momenteel 6,25 BTC op, plus de betaalde transactiekosten. Na de volgende halving, die in april plaatsvindt, zal de block reward uitkomen op 3,125 BTC.

De kosten voor het delven van nieuwe bitcoins, grofweg bestaande uit de som van de directe vaste kosten voor de infrastructuur en de elektriciteit voor het miningproces zelf, worden niet direct beïnvloed door de halving.

Aangezien de opbrengsten halveren, zullen de kosten voor het minen van één bitcoin logischerwijs verdubbelen.

Crypto-fondsmanager Charles Edwards schrijft op sociale mediaplatform X dat de elektriciteitskosten per BTC momenteel 31.600 dollar bedragen en ”over 63 dagen zullen verdubbelen”.

Hij voegt hieraan toe dat de elektriciteitskosten ”de robuuste historische prijsbodem is voor bitcoin”. In de geschiedenis van bitcoin heeft het prijslevel op de hogere tijdframes namelijk als sterke ondersteuning gefungeerd.

Echter biedt data uit het verleden geen garantie voor de toekomst, en dus blijft het onzeker hoe het effect op de bitcoin koers zich deze keer zal ontvouwen.

Advertentie

Deze BTC halving wordt anders, volgens Grayscale

In het verleden heeft de BTC halving iedere keer de deuren naar een nieuwe bullmarkt geopend. Echter duurde het altijd enkele maanden voordat de grote opwaartse trend werd ingeluid, en ervaarde de koers in eerste instantie een dip.

Deze daling werd in het verleden deels veroorzaakt door miners die noodgedwongen een deel van hun bitcoinreserves moesten verkopen. Volgens crypto-vermogensbeheerder Grayscale zou dit deze keer echter anders kunnen verlopen.

De nieuw gelanceerde bitcoin spot Exchange-Traded Funds (ETF’s) zouden de verhoogde verkoopdruk namelijk op kunnen vangen, zo liet het weten in een nieuw onderzoek.

Deel dit artikel
Ivo Melchers

Ivo is zich sinds begin 2021 volop gaan verdiepen in de wereld van cryptocurrencies en de blockchain-technologie. Er ging een hele nieuwe wereld voor hem open en hoe meer hij ging begrijpen, des te meer potentie hij begon te zien in de onderliggende blockchain-technologie. Sinds de eerste dag dat hij in aanraking kwam met cryptocurrencies is hij nooit meer gestopt met het leren hierover. Ook zit Ivo in het laatste jaar van zijn bachelor ‘Economic Psychology’ op de universiteit in Tilburg en gaat hij volgend jaar een aansluitende master doen in dit interessante gebied.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Advertentie
Advertentie