Thom Derks Thom Derks
14/02/2024 20:55 3 min. leestijd
Bijgewerkt op 14/02/2024 19:13

Brengt deze inflatieschok de bullrun van bitcoin in de problemen?

Bitcoin-BTC
icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
bitcoin-amerikaanse-centrale-bank-federal-reserve

Foto: Shutterstock/PixieMe

De financiële markten staan onder druk door de inflatieschok in de Verenigde Staten. Gisteren werd bekend dat de inflatie in januari hoger was dan verwacht, waardoor de verwachtingen over renteverlagingen in 2024 opnieuw naar beneden bijgesteld zijn. In eerste instantie schoot de bitcoin koers omlaag na dat nieuws, maar inmiddels is deze alweer meer dan hersteld.

Op het moment van schrijven klokt de bitcoin koers binnen op 51.883 dollar, waarmee het erop lijkt dat de Spot Bitcoin ETFs en de naderende halving zwaarder tellen dan de negatieve macro-economische data.

📈 Nederlanders op Bitvavo of Bybit slaan jackpot: 135% in 6 maanden door Nederlandse AI-trading start-up 🚀
  • Advertentie
  • Diamond Pigs

Financiële markt onder druk, bitcoin stabiel

Bitcoin is opvallend stabiel in vergelijking met de rest van de financiële markt, die vandaag vooral rood kleurt. In Azië zijn de meeste aandelen de nieuwe handelsdag begonnen met dalingen. In Zuid-Korea, Japan en Australië gaat het vandaag even niet goed met aandelen.

Na het nieuws over de inflatie in de Verenigde Staten, die dus hoger uitviel dan verwacht, schoten de marktrentes op Amerikaanse staatsobligaties omhoog.

Dat komt omdat de markt nu pas later dit jaar de eerste renteverlaging van de Amerikaanse centrale bank verwacht. De inflatie is immers nog te hoog en koelt minder snel af dan verwacht. Daarnaast presteert de Amerikaanse economie nog altijd goed.

Kortom: de Amerikaanse centrale bank lijkt op dit moment geen reden te hebben om de rentes al te verlagen. Dat is in ieder geval wat de markt gisteren van de inflatiedata maakte, waardoor de rentes op Amerikaanse staatsobligaties stegen en de Amerikaanse dollar terrein won ten opzichte van andere fiatmunten.

Onder andere de Japanse yen schoot voor het eerst sinds november door de grens van 150 stuks per dollar heen. Meteen daarna liet de Japanse overheidsofficial Masato Kanda weten dat zijn land klaar is om in te grijpen en de Japanse yen te ondersteunen als dat nodig is.

Advertentie

Hoge inflatie zet bitcoin koers onder druk?

Laat er geen misverstand over bestaan, de Amerikaanse inflatie die hoger uitviel dan verwacht is een negatieve kracht voor bitcoin, in ieder geval op de korte termijn. Het is echter niet de enige kracht die de bitcoin koers bepaalt, waardoor het zomaar kan zijn dat we het bullish momentum weten door te zetten de komende dagen.

Naar mijn idee kan deze inflatiedata op de langere termijn nog een positief effect op de bitcoin koers hebben. Waarom? Omdat een hogere inflatie nu betekent dat de Amerikaanse centrale bank de rente pas lager zal verlagen.

Dat zet de Amerikaanse overheid verder onder druk, omdat door de hogere rentes hun jaarlijkse rentebetalingen op de totale schuld van 34 biljoen dollar toenemen. Daardoor stijgen de overheidstekorten sneller en moeten ze meer schulden maken (lees: geld creëren) om de boel rond te breien.

Daarmee zal het vertrouwen in de Amerikaanse dollar op de lange termijn verder afnemen en dat is in theorie een goede ontwikkeling voor de bitcoin koers.

Deel dit artikel
Thom Derks

Thom is een expert op het gebied van macro-economie, bitcoin en het afzeiken van altcoins. Verder schrijft hij een eigen macro-nieuwsbrief op Substack, laat hij soms iets van zich horen op Twitter en is hij niet-praktiserend Meester in de Rechten (universiteit Leiden).

Net binnen
Trending
4 populaire crypto die op het randje van een uitbraak staan
4 populaire crypto die op het randje van een uitbraak staan
Politici willen duidelijkheid over ethereum, belangrijk voor toekomst
Ethereum ETF’s kunnen prijs van ETH naar $10.000 drijven
Bitcoin koers duikt onder $70.000, ethereum houdt zich knap staande
Bitcoin koers duikt onder $70.000, ethereum houdt zich knap staande
Zeldzaam Bitcoin signaal wijst op koersstijging naar 180.000 dollar
Bitcoin bereikt nieuwe all-time high in deze landen
Crypto Ontbijt: Ethereum-ETF update, PEPE breekt records, Trump omarmt crypto
Crypto Ontbijt: Ethereum-ETF update, PEPE breekt record, Trump omarmt crypto
Advertentie

Trending Bitcoin nieuws

nederlander-stapt-te-laat-uit-verlieset-alles
Nederlander stapt na waanzinnige winst te laat uit en raakt alles kwijt
student verdient miljoenen ongeluk bij geluk student
Student werd in één oogwenk cryptomiljonair, “geluk bij een ongeluk”
Peter kocht 's werelds eerste
Peter kocht ’s werelds eerste “Bitcoin Lamborghini” voor slechts €106
Advertentie