Thom Derks Thom Derks
11/05/2024 12:04 3 min. leestijd
Bijgewerkt op 10/05/2024 16:48

Bullish voor Bitcoin: Amerika springt Japan te hulp in valutacrisis

Bitcoin-BTC
icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
FTX Japan lanceert: 'Potentiële crypto marktomvang van $1 biljoen'

Foto: FotograFFF/Shutterstock

De Bank of Japan kijkt al vier maanden met lede ogen naar de Japanse yen, die bezwijkt onder de druk en rap terrein verliest ten opzichte van de Amerikaanse dollar. Hoge rentes op Amerikaanse staatsobligaties en de façade van 30 jaar aan zware monetaire interventies beginnen de Japanse yen pijn te doen. Een paar weken geleden knalde het USD/YEN handelspaar voor het eerst sinds 1992 boven de 160 uit.

Meteen daarna probeerde de Bank of Japan in te grijpen, maar zonder succes. Nu lijkt de Amerikaanse centrale bank te hulp te schieten. Wat betekent dat voor bitcoin en de rest van de financiële markt?

Stablecoins op Bitcoin komen er binnenkort aan, zegt Lightning Labs CEO
Stablecoins op Bitcoin komen er binnenkort aan, zegt Lightning Labs CEO

Japanse yen onder zware druk

Het onvermogen van de Japanse centrale bank om het bloeden van de Japanse yen te stelpen, zorgt voor angst bij de Amerikaanse centrale bank. Japan is namelijk de grootste buitenlandse bezitter van Amerikaanse staatsobligaties.

Als het Japan niet lukt om de yen te steunen met de middelen die ze tot hun beschikking hebben, dan kunnen ze ervoor kiezen om Amerikaanse staatsobligaties te dumpen.

Het laatste wat Amerika op dit moment kan gebruiken is een dump van zijn staatsobligaties, omdat hierdoor de rentes omhoog kunnen schieten. Dat kan op zijn beurt weer de Amerikaanse bankensector in de problemen brengen, omdat ook die enorme hoeveelheden staatsobligaties bezitten.

Om die reden lijkt Amerika nu te zeggen: “Raak die staatsobligaties niet aan. We geven jullie wel gewoon Amerikaanse dollars.”

Als deze hulp vanuit Amerika ook niet helpt om de Japanse yen in de lucht te houden, dan moet Japan waarschijnlijk overgaan tot de verkoop van hun Amerikaanse staatsobligaties. Wat dat betreft staan ons een paar cruciale weken te wachten in het macro-economische landschap.

Advertentie

Wat betekent dit voor de bitcoin koers?

In principe is de huidige actie van Amerika bullish voor bitcoin, omdat ze hiermee in principe weer liquiditeit in de markt pompen. Op de korte termijn zou het ook voor bitcoin niet goed zijn als de Japanse centrale bank zijn Amerikaanse staatsobligaties zou dumpen.

Een dump van staatsobligaties zorgt namelijk voor hogere marktrentes, waardoor het voor investeerders aantrekkelijker is om hun kapitaal in die staatobligaties te parkeren. Voor de bitcoin koers is het in principe altijd beter als de rentes dalen.

Lagere rentes maken immers dat investeerders op zoek gaan naar meer risicovolle investeringen, waar ze wel de gewenste rendementen kunnen halen. Als Amerikaanse staatsobligaties bijvoorbeeld 10 procent per jaar betalen, waarom zou je dan nog risico nemen en aandelen en bitcoin kopen.

Om die reden zou het fantastisch zijn als het via deze zogenaamde swap lines lukt om de Japanse yen te steunen.

Vooralsnog lijkt daar nog geen sprake van, want de USD/YEN blijft klimmen en staat momenteel op het niveau van 155, nadat de Japanse centrale bank er eerder nog in slaagde om de koers naar 152 te drukken. Wordt vervolgd…

Deel dit artikel
Thom Derks

Thom is een expert op het gebied van macro-economie, bitcoin en het afzeiken van altcoins. Verder schrijft hij een eigen macro-nieuwsbrief op Substack, laat hij soms iets van zich horen op Twitter en is hij niet-praktiserend Meester in de Rechten (universiteit Leiden).

Net binnen
Trending
Nederlands stel ziet inleg van 3k naar 240k stijgen, ‘’voor de lol’’
Nederlands stel ziet inleg van 3k naar 240k stijgen, ‘’voor de lol’’
politie-crypto-wet-VS-onderzoek-blockchain
Nederlandse crypto-ondernemer pleegt zelfmoord, tientallen miljoenen vermist
nederlander-stapt-te-laat-uit-verlieset-alles
Nederlander stapt na waanzinnige winst te laat uit en raakt alles kwijt
stijging-groen-prijsactie-bitcoin
Nieuwe crypto ontploft met 430% stijging na notering, investeerders springen erop
Bitcoin Cash (BCH) vindt belangrijk steunniveau en nadert omslagpunt
Bitcoin bullmarkt voorbij? Voorspeller van 2018 crash waarschuwt voor top
Advertentie

Trending Bitcoin nieuws

nederlander-stapt-te-laat-uit-verlieset-alles
Nederlander stapt na waanzinnige winst te laat uit en raakt alles kwijt
Bitcoin Cash (BCH) vindt belangrijk steunniveau en nadert omslagpunt
Bitcoin bullmarkt voorbij? Voorspeller van 2018 crash waarschuwt voor top
Amerikaanse staat koopt +$100 miljoen aan bitcoin, 'een goed teken'
Amerikaanse staat koopt +$100 miljoen aan bitcoin, koers reageert
Advertentie