Thom Derks Thom Derks
25/10/2022 09:51 3 min. leestijd
Bijgewerkt op 25/10/2022 09:51

Chinese spionnen probeerden Amerikaan om te kopen met bitcoin

icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
Chinese spionnen probeerden Amerikaan om te kopen met bitcoin

Foto: Gajus/Shutterstock

Het Amerikaanse ministerie van justitie heeft twee medewerkers van de Chinese geheime dienst beschuldigd van een poging om een Amerikaanse ambtenaar om te kopen met 61.000 dollar aan bitcoin (BTC). De beschuldigingen kwamen naar boven tijdens een onderzoek naar de Chinese tech-gigant Huawei.

Bitcoin op weg naar nieuwe mijlpaal: 1 miljard gebruikers
  • icon-bitcoin
    Bitcoin nieuws

Wij tolereren dit niet

“Het Amerikaanse ministerie van Justitie tolereert geen enkele poging van buitenlandse machten om de rechtsorde, waar onze democratie op gebaseerd is, te ondermijnen”, aldus de Amerikaanse procureur-generaal Merrick Garland. De twee leden van de Chinese geheime dienst zijn naar verluidt gearresteerd.

De operatie begon volgens het ministerie van Justitie in 2019. Destijds probeerden twee leden van de Chinese geheime dienst een Amerikaanse ambtenaar te benaderen, die op zijn beurt als geheim agent werkzaam was voor de Federal Bureau of Investigation (FBI).

Volgens het ministerie van Justitie probeerden Guochun He en Zheng Wang documenten en andere informatie te stelen van het Openbaar Ministerie van het oostelijke district van New York. De documenten betroffen informatie over een onderzoek naar “Company-1”, wat later het Chinese Huawei bleek te zijn.

Advertentie

China en bitcoin verbod

Het is interessant dat juist China hier betrapt wordt op het gebruik van bitcoin op het geopolitieke strijdtoneel. In 2021 besloot de Chinese overheid immers nog om het minen van bitcoin compleet te verbieden, nadat eerder de handel in bitcoin al verboden werd. Het lijkt erop dat China wel degelijk de kracht en potentiële waarde van bitcoin inziet.

Zeker in deze tijd, waarin de reserves van buitenlandse machten (denk aan Rusland), met één druk op de knop bevroren kunnen worden. Amerika heeft immers de volledige macht over SWIFT, het internationale betaalsysteem waar ongeveer het volledige financiële systeem op draait.

In principe loopt iedereen binnen het traditionele financiële systeem het risico om uitgesloten te worden. De gecentraliseerde aard van het systeem maakt het mogelijk om mensen, organisatie en overheden compleet uit te sluiten. Bitcoin is daar in theorie een antwoord op, maar op dit moment is het nog veel te klein om die rol daadwerkelijk te vertolken.

Al lijkt het erop dat China dus wel degelijk de waarde van bitcoin op dit vlak erkent en het ook inzet om bepaalde doelen te behalen. We gaan hier ongetwijfeld meer over horen.

Deel dit artikel
Thom Derks

Thom is een expert op het gebied van macro-economie, bitcoin en het afzeiken van altcoins. Verder schrijft hij een eigen macro-nieuwsbrief op Substack, laat hij soms iets van zich horen op Twitter en is hij niet-praktiserend Meester in de Rechten (universiteit Leiden).

Net binnen
Trending
Bitcoin crasht naar $8.900 op grote cryptobeurs, markt zit vol vragen
Bitcoin crasht naar $8.900 op grote cryptobeurs, markt zit vol vragen
Cryptokoers crasht bijna 100% na desastreuze aanval op netwerk
Cryptokoers crasht bijna 100% na desastreuze aanval op netwerk
Bitcoin's nieuwe record is historisch signaal voor verdere stijging
Gloednieuwe crypto schiet door het dak en stijgt 1100% & trekt aandacht
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Kleine crypto stijgt 170% op Bitvavo, stoot bitcoin van troon
Kleine crypto stijgt 170% op Bitvavo, stoot bitcoin van troon
Advertentie
Advertentie