Simon Bosch Simon Bosch
14/09/2022 14:45 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 14/09/2022 14:45

Craig Wright wil niet bewijzen dat hij bitcoin bedenker Satoshi is

icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
Edward Snowden noemt Bitcoin 'bedenker' Craig Wright een fraudeur

Foto: Istvan Csak/Shutterstock

Er zijn een aantal mensen die al jaren beweren dat ze zelf Bitcoin (BTC) bedenker Satoshi Nakamoto zijn. De Australiër Craig Wright is wellicht de bekendste hiervan, maar dat heeft hij natuurlijk nooit kunnen bewijzen. In een gloednieuwe rechtszaak met Bitcoiner Hodlnaut weigert Wright wederom te bewijzen dat hij Satoshi is.

Bitcoin halving in 12 uur, Bitvavo geeft Nederlanders gratis crypto
  • icon-bitcoin
    Bitcoin nieuws

Nieuwe rechtszaak tegen ‘Satoshi’

Bitcoin voorstander Magnus Granath, beter bekend als Hodlonaut op Twitter heeft namelijk een rechtszaak in Oslo, Noorwegen aangespannen tegen Wright, omdat hij vindt dat Wright een fraudeur is. Wright claimt namelijk dat hij Bitcoin heeft ontwikkeld, maar ondertussen wil, of beter gezegd kan, hij dit niet hard maken.

Hodlonaut zegt op Twitter een pauze te hebben genomen van het sociale mediaplatform tot na de rechtszaak. Er lopen op dit moment twee zaken tegen Wright, die de afgelopen jaren regelmatig in het Bitcoin nieuws komen.

In deze rechtszaak vraagt Granath aan Wright om te bewijzen dat hij Satoshi is, en wel door te tonen dat hij toegang heeft tot Satoshi’s cryptografische sleutels en daarmee tot Satoshi’s wallets. Maar de advocaten van Wright zijn er niet mee eens dat dit nodig is. Wrights hoofdadvocaat, Halvor Manshaus, noemt dat het voor zijn critici niet genoeg is om aan te tonen dat hij de cryptografische sleutels heeft. In plaats daarvan wijst het team van advocaten op de vaardigheden die nodig zijn om Bitcoin te ontwikkelen. Wright zou deze allemaal bezitten.

De programmeur zegt ook het emotioneel veeleisend te vinden om aan te moeten tonen dat hij Satoshi is, daardoor heeft hij moeite om mensen te vertrouwen. Een handtekeningensessie in 2016 met Bitcoin-ontwikkelaar Gavin Andresen leidde ertoe dat hij uitgeput in tranen uitbarstte.

Advertentie

Oorsprong van de naam Satoshi

Ook vertelde Manshaus in de zaak een anekdote over de oorsprong van de naam Satoshi Nakamoto. Satoshi betekent volgens de advocaat ‘ash’ of ‘as’. Dat is een subtiele referentie naar dat Bitcoin het huidige financiële systeem omver moet werpen. Bitcoin zou hier dan ‘uit herrijzen als een fenix uit de as’. Een snelle zoektocht wijst echter uit dat satoshi niet as betekent in het Japans.

Ash is bovendien de naam van Pokemon-personage Ash Ketchum, wat Wright ook een voordeel zou vinden. Waarom stelt de advocaat niet. De naam Ash is gebaseerd op de naam van Pokemon-bedenker Satoshi Taijiri. Dat zou zich juist vertalen naar ‘kennis’ of ‘wijsheid’.

Deel dit artikel
Simon Bosch

Simon is fanatiek macro-analist en doet grondig onderzoek naar alles waar de meeste mensen juist niet naar willen kijken. Alles in de financiële, maatschappelijke en geopolitieke wereld met twee kanten is interessant genoeg om te onderzoeken. Als een onderwerp geen twee kanten heeft, dan is er dringend een sceptische blik nodig — onderwerpen zonder twee kanten bestaan niet. De wereld is kapot, en hij is ervan overtuigd dat crypto een deel van de oplossing kan vormen.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Advertentie
Advertentie