Rico Engelbarts
21/11/2018 17:46 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 21/11/2018 17:46

Crimineel onderzoek naar Bitcoin prijsmanipulatie zoomt in op Tether (USDT) en Bitfinex

icon-bitcoin
Bitcoin nieuws

Een crimineel onderzoek naar Bitcoin (BTC) prijsmanipulatie van het Amerikaanse Ministerie van Justitie (DoJ) neemt Tether (USDT) en cryptocurrency-exchange Bitfinex onder de loep. Het DoJ is voornamelijk nieuwsgierig naar de rol die deze partijen speelden in de explosieve prijsstijging rond december 2017.
Het onderzoek loopt sinds mei 2018 en is een samenwerking tussen de DoJ en de Commodity Futures Handels Commissie (CFTC). Groot vraagstuk is de wijze waarop cryptocurrency investeerders de prijzen van BTC manipuleerden.
De instanties proberen met het onderzoek het gebruik van bepaalde tactieken vast te stellen, bijvoorbeeld wash-trading of spoofing: een tactiek waarbij een grote order wordt geplaatst om zo de prijs in een bepaalde richting te drijven.
Volgens een nieuw rapport van Bloomberg richt het onderzoeksteam zich voornamelijk op de vraag of er banden bestaan tussen Tether en Bitfinex omtrent prijsmanipulatie; zo’n drie verschillende, nauw verwante bronnen geven aan dat het huidige bewijsmateriaal suggereert dat er sprake is geweest van een illegale boost van prijzen met behulp van zowel Tether als Bitfinex. De twee partijen hebben hetzelfde management team, dat consequent in het middelpunt van de aandacht staat in het kader van het onderzoek.

🚀 Nederlandse exchange viert aankomende bullmarkt: iedereen €20,- gratis crypto
  • Advertentie
  • Bitvavo

FOMO brandstof

Kort na de aanvang van het onderzoek publiceerden onderzoekers van de University of Texas een artikel omtrent de impact van de uitgifte van Tether op Bitcoin. Volgens het artikel werd Tether voornamelijk ‘geprint’ en gebruikt na een marktdaling, wat weer leidde tot “omvangrijke toenames” in Bitcoin prijzen:

Minder dan 1% van het tijdsbestek van grote Tether transacties is verbonden aan meer dan 50% van de explosieve groei van Bitcoin.

Jean-louis van der Velde, CEO van Tether ontkent alle aantijgingen met betrekking tot het onderzoek.
De markt blijft ondertussen vrij sceptisch over Tether en moederbedrijf Bitfinex. Toen Bitfinex eerder dit jaar haar bancaire partner kwijtraakte ontstond er onzekerheid over de fiat dekking van de stablecoin. Dit leidde tot flink stijgende premies op BTC-prijzen van exchanges die ook Tether aanboden gezien veel investeerders besloten hun Tether te dumpen.

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws? Abonneer je dan op onze push-berichten, Facebook– of Twitter.
Deel dit artikel
Rico Engelbarts

Head of Partnerships Rico kwam in 2013 in aanraking met Bitcoin. Een vriend van hem vertelde hem toentertijd met veel enthousiasme over het decentrale aspect van Bitcoin; een concept wat Rico’s interesse niet meteen wekte.

Net binnen
Trending
Man wint €314 miljoen maar kan fluiten naar fortuin, loterij weigert uitbetaling
Man wint €314 miljoen in loterij maar kan fluiten naar fortuin
Zoveel belasting betaal jij in 2024 over €100.000 aan bitcoin
Zoveel belasting betaal jij in 2024 over €100.000 aan bitcoin
Bitcoin dit jaar naar $150.000, financieel expert legt uit waarom
Bitcoin ontploft en trekt de hele cryptomarkt mee omhoog
Cryptokoers crasht bijna 100% na desastreuze aanval op netwerk
Cryptokoers crasht bijna 100% na desastreuze aanval op netwerk
Kleine crypto stijgt 170% op Bitvavo, stoot bitcoin van troon
Kleine crypto stijgt 170% op Bitvavo, stoot bitcoin van troon
Advertentie
Advertentie