Thom Derks Thom Derks
13/12/2023 18:53 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 13/12/2023 18:49

Cruciaal moment voor bitcoin, wat gaat de Amerikaanse centrale bank doen?

Bitcoin-BTC
icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
De Amerikaanse economie leeft op en waarom dat goed is voor Bitcoin

Foto: Bukhta Yurii/Shutterstock

Iedereen die ook maar iets van doen heeft met de financiële markten praat op dit moment over de potentiële renteverlagingen die de Amerikaanse centrale bank op korte termijn zal doorvoeren. De grote vragen, die belangrijk zijn voor de bitcoin koers, zijn:

  • Wanneer krijgen we de eerste renteverlaging?
  • Hoeveel renteverlagingen voert de Federal Reserve door in 2024?

Eerder deze week werd de Amerikaanse consumentenprijsindex (CPI) gepubliceerd zonder grote verrassingen. Alles was in lijn met de verwachtingen. De CPI kwam binnen op 3,1% en daalde daarmee met 0,1% ten opzichte van afgelopen maand. De kerninflatie (Core CPI) kwam binnen op 4,0%.

🚀 Nederlandse exchange viert bullmarkt: iedereen gratis crypto naar keuze
  • Advertentie
  • Bitvavo

Kans op renteverlagingen neemt af

Als gevolg van een sterker dan voorspelde Amerikaanse arbeidsmarkt is de kans op renteverlagingen afgenomen. Nu ligt de kans op de eerste renteverlaging in maart 2024 op 42%, terwijl dat afgelopen week nog 53,5% was.

Momenteel gelooft de markt dat de eerste renteverlaging in mei 2024 zal plaatsvinden, maar daar kan de persconferentie van de Amerikaanse centrale bank na het rentebesluit van vanavond natuurlijk weer verandering in brengen.

Voor volgend jaar prijst de markt momenteel 1,25% aan renteverlagingen in voor het einde van komend jaar.

De centrale bank denkt daar heel anders over. Zij verwachten voor het einde van het jaar 2024 een rente van 5 – 5,25%. Dat ligt nogal ver weg van de 4,25% die de markt voorspelt.

Advertentie

Wat betekent dit allemaal voor bitcoin?

De focus ligt voor nu even op de rentevergadering van de Amerikaanse centrale bank. Voor bitcoin kan dat weleens een cruciaal moment worden voor het eventueel doorzetten van de run van de afgelopen maanden.

Maar ik acht de kans groot dat Jerome Powell, de voorzitter van de Amerikaanse centrale bank, zijn standaard riedeltje afdraait. Dat wil zeggen dat zijn centrale bank zich voor volgende rentebesluiten volledig op de inkomende data baseert, dat de rentes langer op dit verhoogde niveau moeten blijven om de inflatie echt te verslaan en dat ze voorzichtig moeten zijn met het vroegtijdig staken van de rentecampagne.

Ook wordt het interessant om te zien hoe de Amerikaanse centrale bank nu over de bovenstaande grafiek denkt en wat hun renteverwachtingen voor 2024, 2025 en later zijn…

Het is nu even lastig om verwachtingen over de bitcoin koers op de korte termijn uit te spreken, maar dat we vanavond spektakel krijgen in de Verenigde Staten lijkt een zekerheidje.

Deel dit artikel
Thom Derks

Thom is een expert op het gebied van macro-economie, bitcoin en het afzeiken van altcoins. Verder schrijft hij een eigen macro-nieuwsbrief op Substack, laat hij soms iets van zich horen op Twitter en is hij niet-praktiserend Meester in de Rechten (universiteit Leiden).

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Advertentie
Advertentie