Ivo Melchers Ivo Melchers
05/01/2023 14:29 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 05/01/2023 14:29

Crypto betalingen in 2022: BTC, USDT en ETH waren het meest populair

icon-bitcoin
Bitcoin nieuws

Foto: Shutterstock/Cameron Prins

2022 stond in het teken van de hardnekkige bearmarkt en velen gaan er om die reden vanuit dat cryptocurrencies hun nut als betaalmiddel hebben verloren. Coingate, een betalingsverwerker ontworpen om bedrijven te helpen cryptovaluta te accepteren, heeft een artikel geschreven over de crypto-betalingen van het afgelopen jaar.

Bitcoin koers in het groen, Amerikaanse consument onder druk
Bitcoin koers in het groen, Amerikaanse consument onder druk

Crypto-betalingen in 2022

Sinds 2014, toen Coingate voor het eerst begon met het verwerken van crypto-betalingen voor bedrijven, hebben ondernemers meer dan 2,5 miljoen crypto-betalingen ontvangen voor hun goederen en diensten. Dit betreft een gemiddelde van 312.500 betalingen per jaar.

In het afgelopen jaar heeft Coingate maar liefst 927.294 crypto-betalingen verwerkt. Dit is een stijging van 63% ten opzichte van het aantal in 2021 en het is zelfs 2,7 keer zo veel als het jaarlijkse gemiddelde. Echter geeft dit een ietwat scheef beeld, aangezien in de eerste paar jaar er nauwelijks crypto-betalingen werden verwerkt.

Advertentie

Bitcoin, USDT en ethereum

Met Coingate kunnen klanten betalen met meer dan 70 verschillende cryptocurrencies. Echter is er een duidelijke voorkeur voor mensen om te betalen met bitcoin (BTC). 48% van alle transacties worden namelijk met BTC uitgevoerd. In 2021 was dit percentage nog zo’n 7,6 procentpunten hoger, waardoor de dominantie van de koning der cryptocurrencies iets is afgenomen in de afgelopen twaalf maanden.

De tweede meest populaire cryptomunt van het afgelopen jaar was de grootste stablecoin op basis van marktkapitalisatie: Tether (USDT). De stablecoin werd gebruikt voor 14,8% van alle crypto-betalingen via Coingate. USDT heeft een flinke groei doorgemaakt in het afgelopen jaar, aangezien het in 2021 goed was voor slechts 2,3% van alle crypto-betalingen. De nummers drie, vier en vijf waren respectievelijk ethereum (ETH), litecoin (LTC) en Tron (TRX).

Groei Lightning Network

Het bitcoin Lightning Network is een zogeheten layer-2 schaaloplossing die ervoor zorgt dat BTC gebruikt kan worden bij dagelijkse betalingen zoals je boodschappen. In 2022 steegt het aantal betalingen via het Lightning Network met maar liefst 97%. 6,29% van alle bitcoin-betalingen waren voltooid via de schaaloplossing, ten opzichte van 4,53% in 2021.

Deel dit artikel
Ivo Melchers

Ivo is zich sinds begin 2021 volop gaan verdiepen in de wereld van cryptocurrencies en de blockchain-technologie. Er ging een hele nieuwe wereld voor hem open en hoe meer hij ging begrijpen, des te meer potentie hij begon te zien in de onderliggende blockchain-technologie. Sinds de eerste dag dat hij in aanraking kwam met cryptocurrencies is hij nooit meer gestopt met het leren hierover. Ook zit Ivo in het laatste jaar van zijn bachelor ‘Economic Psychology’ op de universiteit in Tilburg en gaat hij volgend jaar een aansluitende master doen in dit interessante gebied.

Net binnen
Trending
4 populaire crypto die op het randje van een uitbraak staan
4 populaire crypto die op het randje van een uitbraak staan
Politici willen duidelijkheid over ethereum, belangrijk voor toekomst
Ethereum ETF’s kunnen prijs van ETH naar $10.000 drijven
Bitcoin koers duikt onder $70.000, ethereum houdt zich knap staande
Bitcoin koers duikt onder $70.000, ethereum houdt zich knap staande
Zeldzaam Bitcoin signaal wijst op koersstijging naar 180.000 dollar
Bitcoin bereikt nieuwe all-time high in deze landen
Crypto Ontbijt: Ethereum-ETF update, PEPE breekt records, Trump omarmt crypto
Crypto Ontbijt: Ethereum-ETF update, PEPE breekt record, Trump omarmt crypto
Advertentie

Trending Bitcoin nieuws

nederlander-stapt-te-laat-uit-verlieset-alles
Nederlander stapt na waanzinnige winst te laat uit en raakt alles kwijt
student verdient miljoenen ongeluk bij geluk student
Student werd in één oogwenk cryptomiljonair, “geluk bij een ongeluk”
Peter kocht 's werelds eerste
Peter kocht ’s werelds eerste “Bitcoin Lamborghini” voor slechts €106
Advertentie