Kevin Schijven Kevin Schijven
07/01/2022 06:20 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 07/01/2022 06:20

Crypto criminaliteit bereikte hoogte- en laagterecord in 2021, hoe zit dat?

icon-altcoins
Altcoin nieuws
Crypto criminaliteit bereikte hoogte- en laagterecord in 2021, hoe zit dat?

Foto: Bits And Splits/Shutterstock

Criminaliteit met cryptocurrencies als bitcoin (BTC) en ethereum (ETH) heeft in 2021 een nieuw record bereikt. Maar liefst $14 miljard aan illegale transacties werden in het afgelopen jaar uitgevoerd via blockchain-technologie. Dat meldt onderzoeksbureau Chainalysis in een nieuw rapport, gepubliceerd op 6 januari.

Deze $14 miljard is een stijging van maar liefst 79% ten opzichte van de $7,8 miljard in 2020, maar dit schetst wellicht een verkeerd beeld. Het cijfer is namelijk niet alleen een all-time high, maar ook een all-time low.

Het totale transactievolume met crypto steeg namelijk nog veel harder in 2021. Afgelopen jaar nam het totaal naar maar liefst $15,8 biljoen toe, een stijging van 567% ten opzichte van 2020. Dat betekent dat nog maar 0,15% van alle transacties verbonden waren aan criminaliteit, een verlaging van 75% ten opzichte van 2020 en van 96% ten opzichte van 2019. “Misdaad wordt een steeds kleiner onderdeel van het cryptocurrency-ecosysteem,” aldus Chainalysis.

🚀 Alle Nederlanders krijgen 1.5 miljoen PEPE gratis van Nederlands platform
  • Advertentie
  • Anycoin Direct

Decentralized Finance (DeFi)

De twee meest voorkomende vormen in 2021 van criminaliteit in crypto waren diefstal en oplichting. De decentralized finance (DeFi) markt speelde bij beide een grote rol, meldt het onderzoek. DeFi explodeerde namelijk in 2021 en zorgde voor een enorme toename in zowel legitieme als illegitieme transacties in het afgelopen jaar.

DeFi projecten waren in 2021 regelmatig het doelwit van grote diefstallen, meldt Chainalysis. Dat komt doordat de technologie nog nieuw en open-source is. Daardoor kunnen hackers gemakkelijker kwetsbaarheden in de onderliggende code vinden. In 2021 werd ongeveer $3,2 miljard aan crypto gestolen. Ongeveer 72% van alle crypto diefstal was verbonden aan DeFi protocollen.

Oplichters waren verantwoordelijk voor het grootste deel van illegale transacties met crypto. Deze vorm steeg met 82% naar $7,8 miljard. Een groot onderdeel hiervan waren zogeheten rug pulls, een relatief nieuwe trend. In dit soort oplichting verdwijnen de ontwikkelaars plotseling met het geld van de investeerders.

Ondanks het zeer lage percentage van criminaliteit in crypto, noemt Chainalysis het alsnog zorgwekkend:

“Crimineel misbruik van cryptocurrency creëert enorme belemmeringen voor verdere adoptie, vergroot de kans dat regeringen beperkingen opleggen, en het ergste van alles maakt het onschuldige mensen over de hele wereld tot slachtoffer.”

Deel dit artikel
Kevin Schijven

Redacteur Kevin hoorde voor het eerst over Bitcoin via WikiLeaks. “Interessant!” dacht hij nog, maar het duurde toch nog een aantal jaar én vergde wat verdieping voordat de potentie van Bitcoin en de achterliggende blockchain-technologie bij hem doordrong.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Bitcoin crasht naar $8.900 op grote cryptobeurs, markt zit vol vragen
Bitcoin crasht naar $8.900 op grote cryptobeurs, markt zit vol vragen
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Advertentie
Advertentie