Simon Bosch Simon Bosch
02/05/2024 12:31 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 02/05/2024 10:56

Crypto-derivatenhandelaren verliezen vertrouwen in opwaartse trend

Bitcoin-BTC
icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
Crypto ontbijt: Nieuw record voor bitcoin koers, ETF updates en meer

Foto: Isaac Fontana/Shutterstock

Ook dit jaar heeft de crypto-markt al een aantal stootjes moeten verwerken, maar toch bleef de algehele trend erg positief. Sommige munten, waaronder bitcoin (BTC), hebben zelfs al een nieuw koersrecord bereikt dit jaar.

Sinds halverwege maart zijn echter veel koersen behoorlijk gestagneerd, wat de angst aanwakkert voor een grotere daling. Ook derivatenhandelaren lijken de de moed enigszins op te geven.

📈 Nederlanders op Bitvavo of Bybit slaan jackpot: 135% in 6 maanden door Nederlandse AI-trading start-up 🚀
  • Advertentie
  • Diamond Pigs

Einde van de bitcoin bull-run?

Uit gegevens van The Block blijkt dat de implied volatility van optiecontracten voor ethereum (ETH) voor bepaalde contracten in minder dan een maand is gedaald van ruim 88% naar ongeveer 60%. Voor dezelfde soort financiële producten voor bitcoin gelden vergelijkbare cijfers, die zijn gedaald van 77% naar 51%.

De implied volatility meet de verwachting van handelaren of de prijs van een bepaalde activa in de nabije toekomst gaat veranderen. Als dit percentage hoog is, dan zijn de handelaren ervan overtuigd dat de koers sterk kan gaan stijgen of dalen. Een dalend percentage betekent dus het tegenovergestelde. Toch zegt het meestal weinig over de richting van de koers, want die kan dus zowel stijgen als dalen.

TheBlock sprak hierover met crypto-derivatenhandelaar Gordon Grant. Volgens hem betekent het dat handelaren met verwachtingen voor stijgende koersen de handdoek inmiddels in de ring hebben gegooid. Dat hoeft niet te betekenen dat de koersen hard zullen dalen, ze kunnen immers ook zijwaarts blijven bewegen.

Advertentie

Cryptohandelaren opgepast

Grant is niet de enige die voorzichtiger is geworden. Veel analisten verwachten al maanden dat de koers er een tijdje niet zo bullish uit zal zien. Halverwege april was namelijk het moment van de bitcoin halving.

In het verleden zorgde de halving ook voor  tijdelijk stagnerende of licht dalende koersen. Bovendien is een zijwaartse beweging vrij normaal na de flinke opwaartse trend van begin dit jaar.

Ook hebben investeerders in crypto-beursfondsen vorige week grote bedragen verkocht, waarmee de kapitaalvlucht van de twee weken ervoor is aangehouden. Het scheelt dat de maand mei afgaande op het verleden erg gunstig is voor de bitcoin koers – gemiddeld genomen in ieder geval.

Deel dit artikel
Simon Bosch

Simon is fanatiek macro-analist en doet grondig onderzoek naar alles waar de meeste mensen juist niet naar willen kijken. Alles in de financiële, maatschappelijke en geopolitieke wereld met twee kanten is interessant genoeg om te onderzoeken. Als een onderwerp geen twee kanten heeft, dan is er dringend een sceptische blik nodig — onderwerpen zonder twee kanten bestaan niet. De wereld is kapot, en hij is ervan overtuigd dat crypto een deel van de oplossing kan vormen.

Net binnen
Trending
Nederlands stel ziet inleg van 3k naar 240k stijgen, ‘’voor de lol’’
Nederlands stel ziet inleg van 3k naar 240k stijgen, ‘’voor de lol’’
politie-crypto-wet-VS-onderzoek-blockchain
Nederlandse crypto-ondernemer pleegt zelfmoord, tientallen miljoenen vermist
Bitcoin stijgt hard voorbij $72.000, markt reageert explosief
Nieuwe cryptomunt ontploft en klimt met 231% op eerste handelsdag
stijging-groen-prijsactie-bitcoin
Nieuwe crypto ontploft met 430% stijging na notering, investeerders springen erop
Bitcoin Cash (BCH) vindt belangrijk steunniveau en nadert omslagpunt
Bitcoin bullmarkt voorbij? Voorspeller van 2018 crash waarschuwt voor top
Advertentie

Trending Bitcoin nieuws

Bitcoin Cash (BCH) vindt belangrijk steunniveau en nadert omslagpunt
Bitcoin bullmarkt voorbij? Voorspeller van 2018 crash waarschuwt voor top
PlanB voorspelt gigantische bitcoin stijging na halving, tot $300.000
PlanB voorspelt gigantische bitcoin stijging na halving, tot $300.000
Amerikaanse staat koopt +$100 miljoen aan bitcoin, 'een goed teken'
Amerikaanse staat koopt +$100 miljoen aan bitcoin, koers reageert
Advertentie