Jeroen van Welsenes Jeroen van Welsenes
27/09/2023 15:15 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 27/09/2023 15:15

Crypto fraudeur die $100 miljoen stal krijgt 12 jaar cel

icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
Crypto influencer BitBoy moet mogelijk een jaar de cel in

Foto: txking/Shutterstock

Pablo Renato Rodriguez heeft een forse gevangenisstraf van 12 jaar opgelegd gekregen. Hij was de mede-oprichter van AirBit Club, wat een ponzi-schema bleek te zijn. Bovenop zijn gevangenisstraf kreeg Rodriguez drie jaar voorwaardelijk opgelegd door rechter George Daniels. Andere verdachten in de rechtszaak zoals Dos Santos, Cecilia Millan en Scott Hughes hebben ook schuld bekend en wachten op hun vonnis.

🚀 Gratis crypto: Nederlandse broker maakt lezers van Crypto Insiders vandaag SHIB miljonair; pak jouw gratis 1.500.000 SHIB
  • Advertentie
  • Anycoin Direct

Het verhaal achter AirBit Club

AirBit Club werd in 2015 opgericht door Pablo Renato Rodriguez en Gutemberg Dos Santos. Het trok meer dan miljoenen aan investeringen aan. Al snel rammelde het bij AirBit toen in 2016 werden leden van de club geconfronteerd met problemen, vertragingen en verborgen extra kosten. Ze kregen vanuit het bedrijf te horen dat ze nieuwe leden moesten werven om de rendementen te ontvangen, een klassiek signaal van een ponzi-schema.

De investeerders kwamen vervolgens grotendeels bedrogen uit. Beleggers werden verleid met valse beloftes van gegarandeerde dagelijkse rendementen door middel van mining. Hoewel de online portal van AirBit Club zogenaamde winsten vertoonde, vond er in werkelijkheid geen daadwerkelijke mining of handel plaats. 

Rodriguez probeerde het geld wit te wassen via een ingewikkeld proces. Daarbij gebruikte hij Bitcoin (BTC) en fictieve bedrijven. Hij gebruikte het geld van de slachtoffers voor zijn eigen gewin. De opbrengsten werden uitgegeven aan luxe auto’s, huizen en juwelen.

Advertisement

Gestolen opbrengsten worden terugbetaald

Damian Williams, de Amerikaanse procureur voor het Zuidelijke District van New York, heeft aangekondigd dat de verduisterde opbrengsten, waaronder Amerikaanse dollars, Bitcoin en vastgoed met een waarde van $100 miljoen, moeten worden terugbetaald. Williams benadrukte het risico van dergelijke cryptocurrency investeringen en roept uit tot voorzichtigheid.

In totaal komen de boetes voor Rodriguez uit op $65 miljoen. Daarnaast worden verschillende assets in beslag genomen zoals de 3.800 bitcoins (ter waarde van ongeveer $100 miljoen) en zijn woning in Californië, ter waarde van $900.000.

Deel dit artikel
Jeroen van Welsenes

Jeroen investeerde in 2016 voor het eerst in bitcoin. Sindsdien verdiept hij zich in de achterliggende technologie en gelooft hij dat blockchain de potentie heeft – net zoals het internet – om de wereld te veranderen.

Net binnen
Trending
goudkoorts-man-vindt-klomp-goud-goldrepublic
Man vindt enorme goudklomp van 4,6kg en slaat de jackpot
Magazijnmanager wordt miljonair: crypto investering steeg x1200
Magazijnmanager wordt miljonair: crypto investering steeg x1200
crypto-belasting-toezicht
Nederlandse crypto houders opgelet: Belastingdienst gaat strenger optreden
Man koopt goedkoop schilderij, blijkt Rembrandt van €17 miljoen te zijn
Man koopt goedkoop schilderij, blijkt Rembrandt van €17 miljoen te zijn
eddy-crypto-miljonair-tiener
Crypto-miljonair Eddy begon met €93 op 15-jarige leeftijd
Advertisement

Trending Bitcoin nieuws

We geven onze lezers vandaag €10 Bitcoin cadeau!
We geven onze lezers vandaag €10 Bitcoin cadeau!
Advertisement