Simon Bosch Simon Bosch
03/05/2022 06:30 3 min. leestijd
Bijgewerkt op 03/05/2022 06:30

Crypto maakt mensen depressief en verslaafd, zeggen therapeuten

icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
Crypto maakt mensen depressief en verslaafd, zeggen therapeuten

Foto: Andrew Angelov/Shutterstock

Cryptocurrencies als bitcoin (BTC) hebben veel goede kanten. Ze maken het financiële systeem een stuk moderner, toegankelijker en eerlijker. Voor sommigen heeft het zelfs de potentie om veel geld op te leveren. Volgens therapeuten is er helaas ook een schaduwzijde.

Crypto ontbijt: Dag van de Bitcoin halving met schommelende koersen
  • icon-bitcoin
    Bitcoin nieuws

Crypto investeerders sneller verslaafd

The Washington Post heeft verschillende therapeuten en slachtoffers van slechte crypto-investeringen gesproken. De krant haalt anekdotes van mensen aan die wellicht eerst veel geld verdienden aan crypto, maar dit vervolgens toch weer verloren.

Statistisch gezien zijn kopers van cryptovaluta vaker immigranten, volgens een onderzoek van een Finse universiteit. Dat heeft mogelijk te maken met het feit dat allochtonen over het algemeen minder welvarend zijn dan autochtonen. Daardoor ligt wellicht de druk hoger om te presteren en dus ook om meer risico te nemen. Crypto-traders hebben ook sneller last van spanningen en van eenzaamheid ten opzichte van handelaars in aandelen. Een ander onderzoek benadrukt dat er een duidelijke link is tussen verslavingsgevoeligheid en handelen in cryptovaluta.

Advertentie

Handelsplatformen zijn verantwoordelijk

De handelsplatformen spelen hier een belangrijke rol in, volgens Lia Nower van de faculteit Gokstudies aan Rutgers University. Ze neemt de Amerikaanse app Robinhood als voorbeeld. Die app wordt massaal gebruikt door jongeren die nog maar net actief zijn in de wereld van investeren. Het was een belangrijk onderdeel van de WallStreetBets-beweging die vorig jaar erg groot werd. Ook cryptovaluta kun je er verhandelen.

De Robinhood-app is volgens haar ingesteld op precies de dingen die mensen verslaafd maken aan een platform. De actie en de financiële kansen die het biedt zijn uitstekende manieren om dat shotje dopamine vrij te laten komen, het is bijna een videospel: “Het is als een lot van de loterij, je kunt snel krassen en je krijgt meteen een beloning,” verklaart ze. Beroemdheden die crypto-platformen promoten helpen ook niet. Dat wekt de indruk dat op deze manier met crypto gokken inderdaad de beste manier is om rijk te worden.

🚀 Alle Nederlanders krijgen 1.5 miljoen PEPE gratis van Nederlands platform
  • Advertentie
  • Anycoin Direct

Regulatie is positief voor crypto

Dat laatste is één van de weinige aspecten waar we kanttekeningen bij moeten plaatsen. Investeren is niet makkelijk, dat is het nooit geweest en dat zal het ook niet worden. Het platform kan het te makkelijk laten lijken, maar snelle beloningen bestaan eigenlijk niet.

Zowel de onderzoekers als de slachtoffers waar de Amerikaanse krant mee heeft gepraat willen dat crypto strakker gereguleerd wordt. Zo kunnen scams sneller worden voorkomen en projecten, die verder weinig waarde toevoegen, kunnen het lastiger worden gemaakt.

Deel dit artikel
Simon Bosch

Simon is fanatiek macro-analist en doet grondig onderzoek naar alles waar de meeste mensen juist niet naar willen kijken. Alles in de financiële, maatschappelijke en geopolitieke wereld met twee kanten is interessant genoeg om te onderzoeken. Als een onderwerp geen twee kanten heeft, dan is er dringend een sceptische blik nodig — onderwerpen zonder twee kanten bestaan niet. De wereld is kapot, en hij is ervan overtuigd dat crypto een deel van de oplossing kan vormen.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Advertentie
Advertentie