Roan Egberts Roan Egberts
24/02/2024 07:36 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 23/02/2024 20:37

Crypto oplichter actief met neppe bitcoin qr-codes

Bitcoin-BTC
icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
crypto-scammer-qr-bitcoin

Foto: Shutterstock/AlyoshinE

Tegenwoordig zijn er veel oplichters actief op Instagram, Facebook of X. Ze proberen je te verleiden om een aantal cryptocurrencies over te maken of je gegevens via een neppe link achter te laten. Onlangs heeft een crypto oplichter geprobeerd om mensen een neppe bitcoin (BTC) qr-code te laten scannen.

Het is een ‘kwestie van tijd’ voor Ethereum ETF’s goedgekeurd worden
  • icon-bitcoin
    Bitcoin nieuws

Politie vindt duizenden neppe bitcoin papieren

De politie kreeg onlangs een melding van overlast door een gast in het hotel. Na de aankomst van de politie in het hotel, werd ook de kamer van de gast doorzocht die overlast had gemaakt. Tijdens deze doorzoeking stuitte de politie al snel op verdachte spullen die betrekking hadden op oplichting. De politie vond lege gripzakjes, transactiebonnen, watermerkstickers, stempels en duizenden neppe bitcoin papieren. De politie gaf aan dat in eerste instantie het onduidelijk was wat de man met de verdachte spullen wilde doen.

Bron: Politie Amsterdam

Advertentie

Onderzoek geeft meer informatie

De afgelopen tijd heeft de politie onderzoek gedaan naar de situatie rondom de oplichter en zijn verdachte spullen. Hieruit blijkt dat er al eerder meldingen zijn geweest van een aantal omwonenden die gripzakjes vonden met daarin een bitcoin paper wallet. Op zo’n bitcoin paper wallet staan persoonlijke gegevens en een qr-code waarmee je toegang kan krijgen tot crypto’s.

Het is lastig om te zien of de papieren wel echt zijn, waardoor vaak mensen erin trappen. Ze scannen dan de qr-code, doordat ze denken dat ze hun geld kunnen inwisselen voor bitcoin, maar krijgen helemaal niks. Sterker nog, cybercriminelen hebben toegang tot jouw gegevens waardoor je nog kwetsbaarder bent voor een volgende oplichting.

Nederlanders stemmen: hoe ver zitten we in de bitcoin bullmarkt?
  • icon-bitcoin
    Bitcoin nieuws

Wees gewaarschuwd voor crypto oplichters

Hoge rendementen, zogenoemde giveaway scams, of waar vaak snel gehandeld moet worden, is vaak een signaal van oplichting. Je kan dan jezelf afvragen of de gemaakte beloftes of voorstellen realistisch zijn.

De omwonenden of mensen die in dit verhaal de bitcoin papieren vinden, zijn ook gewaarschuwd door de politie. De politie verzoekt om de papieren weg te gooien en wie toch de code gescand heeft, kan aangifte doen. Het is niet zeker of de crypto oplichter het gelukt is om mensen te oplichten.

Deel dit artikel
Roan Egberts

In 2021 kwam Roan in aanraking met de wereld van cryptocurrencies en deed hij ook zijn eerste crypto-investeringen. Roan is altijd al geïnteresseerd geweest in de economie en volgt dan ook een financiële opleiding op Hogeschool Saxion. Momenteel volgt hij een minor in “Blockchain”. Met deze minor wil hij zijn kennis vergroten op het gebied van blockchain-technologie. Tot slot is Roan actief in het telegramkanaal van Crypto Insiders als beheerder, dus wie weet kom je hem daar ook tegen!

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Advertentie
Advertentie