Erik Juffermans Erik Juffermans
24/03/2024 21:55 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 24/03/2024 17:34

De bitcoin ETF’s verbreken ‘negatieve records’

Bitcoin-BTC
icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
Ethereum staat crash van ten minste 56% te wachten, volgens expert

Foto: Bigc Studio/Shutterstock

De afgelopen week zag de bitcoin (BTC) koers een dipje. Als gevolg hadden ook de Amerikaanse bitcoin ETF’s geen beste week. De fondsen zagen significante uitstromen. Dit blijkt uit data van BitMEX Research.

Sinds de lancering van de bitcoin ETF’s verbraken de fondsen keer op keer records. Vrijwel allemaal positieve mijlpalen. Ook afgelopen week schreven de bitcoin fondsen geschiedenis. Helaas niet in positieve zin. De bitcoin ETF’s noteerden namelijk vijf dagen op rij een netto uitstroom.

Start gratis met crypto 📈: Alle Nederlanders krijgen in mei gratis crypto
  • Advertentie
  • Bitvavo

Geen beste week voor de bitcoin ETF’s

De totale gezamenlijke uitstroom van de bitcoin ETF’s bedroeg de afgelopen week $888 miljoen. Deze uitstroom werd aangevoerd door heftige uitstromen vanuit het GBTC ETF van Grayscale op maandag. 

De vijfdaagse reeks van uitstromen is een record voor de bitcoin ETF’s. In januari werden al eens vier dagen op rij uitstromen genoteerd.

Naast de hoge uitstromen, vrijwel volledig te danken aan GBTC, waren ook de instromen van de andere ETF’s niet om over naar huis te schrijven. Het populairste bitcoin ETF, IBIT van Blackrock, noteerde op woensdag de laagste dagelijkse instroom ooit: $49,3 miljoen. Op vrijdag werd dit met een instroom van slechts $18,9 miljoen dunnetjes overgedaan.

Het FBTC beursfonds van Fidelity noteerde op donderdag diens laagste instroom sinds de lancering. De instroom bedroeg namelijk $2,9 miljoen.

Wat veroorzaakt de uitstroom?

De uitstromen zijn geen verrassing. Deze correleren namelijk met de dalende koers van bitcoin. Maar volgens ETF expert Eric Balchunas is er nog een andere reden. Het investeringsfonds Genesis verkocht namelijk zijn GBTC aandelen om deze opbrengsten vervolgens te gebruiken voor de aankoop van bitcoin.

Ondanks de hoge uitstromen lagen de handelsvolumes van de ETF’s hoog. Ietsje lager dan de afgelopen weken om precies te zijn. Het totale volume van alle bitcoin ETF’s samen bedroeg afgelopen week ongeveer $22 miljard. Dit brengt het totale volume op een totaal van $166 miljard sinds de lancering van de ETF’s in januari.

Al met al is de uitstroom uit de ETF’s dus geen reden tot zorg. De uitstroom is te begrijpen vanwege de bitcoin correctie van de afgelopen week. Daarnaast is een groot deel van de uitstroom uit GBTC te te schrijven aan de verkoop van Genesis.

Deel dit artikel
Erik Juffermans

Met een politieke en culturele achtergrond is Erik geïnteresseerd in het grote plaatje. Wat zijn bijvoorbeeld de raakvlakken van crypto-assets met de globale politiek en het economische klimaat? Cryptocurrencies hebben volgens Erik de potentie om de wereld beter en eerlijker te maken, maar er zijn fascinerende en complexe obstakels.

Net binnen
Trending
Crash: Waarom dalen bitcoin, ethereum en andere crypto opeens? 2 redenen
Crash: Waarom dalen bitcoin, ethereum en andere crypto opeens? 3 redenen
Cryptobeurs in de problemen, verkoop is mogelijk
Cryptobeurs in de problemen, verkoop is mogelijk
Crypto-token crasht, grootste bezitter verkoopt alles wat hij heeft
Crypto-token crasht, grootste bezitter verkoopt alles wat hij heeft
Aantal bitcoin wallets neemt in rap tempo toe, BTC op exchanges droogt op
Jouw cryptowallet is in gevaar – dit is wat je vandaag nog moet doen
Cardano staat op vooravond van
Cardano staat op vooravond van “grootste mijlpaal in crypto geschiedenis”
Advertentie

Trending Bitcoin nieuws

nederlander-stapt-te-laat-uit-verlieset-alles
Nederlander stapt na waanzinnige winst te laat uit en raakt alles kwijt
student verdient miljoenen ongeluk bij geluk student
Student werd in één oogwenk cryptomiljonair, “geluk bij een ongeluk”
Crash: Waarom dalen bitcoin, ethereum en andere crypto opeens? 2 redenen
Crash: Waarom dalen bitcoin, ethereum en andere crypto opeens? 3 redenen
Advertentie