Kevin Schijven Kevin Schijven
03/03/2023 09:33 3 min. leestijd
Bijgewerkt op 03/03/2023 09:33

Dit is waarom Bitcoin vandaag het hardst is gedaald in 4 maanden

icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
Dit is waarom Bitcoin vandaag het hardst is gedaald in 4 maanden

Foto: Wit Olszewski/Shutterstock

Bitcoin (BTC) leek gisteren stand te houden in het gebied tussen $23.300 en $23.500, maar daar kwam afgelopen nacht een einde aan. De koers kelderde in slechts een half uur met 5,3% van $23.400 naar $22.150. Op sommige beurzen dipte bitcoin zelfs even onder $22.000. Sindsdien herstelt de koers heel voorzichtig naar $22.430 op Binance en €21.130 Bitvavo.

Daarmee staat de bitcoin koers vandaag 4,4% in de min. Het handelsvolume steeg in de afgelopen 24 uur met 17%. De totale marktkapitalisatie komt uit op $432 miljard en de dominantie op 42,1%. De Fear & Greed Index komt uit op 50 (Neutral).

Bitcoin halving binnen handbereik: nog 1 maand tot belangrijke dag
  • icon-bitcoin
    Bitcoin nieuws

Silvergate Capital Bank in problemen

De problemen begonnen toen Silvergate Capital, een crypto bank die grote blootstelling had aan het ingestorte FTX, gisteren haar jaarlijkse rapport uitstelde omdat de cijfers mogelijk niet betrouwbaar zouden zijn.

Vervolgens zakte het aandeel van Silvergate met 60% naar een nieuwe all-time low en begonnen grote bedrijven hun banden te breken met de cryptobank. Daardoor sloeg de paniek weer toe en maakten alle koersen op de markt een forse duik.

Advertentie

Hardste daling voor bitcoin in 4 maanden

De laatste keer dat bitcoin meer dan 5% zakte in een minder dan een uur was alweer 4 maanden geleden: de FTX crash. De daling van vandaag werd versneld door een zogenaamde long squeeze. Meer dan $56 miljoen aan long posities werden in minder dan een uur geliquideerd, meldt analist On-Chain College.

Toch meldt Decentrader dat de funding rate hoog blijft omdat investeerders alsnog agressief long posities innemen tijden elke dip. Dat zorgt er echter voor dat de markt gevoelig blijft voor meer liquidaties.

🚀 Alle Nederlanders krijgen 1.5 miljoen PEPE gratis van Nederlands platform
  • Advertentie
  • Anycoin Direct

Meer angst op de crypto markt

Veel grote bedrijven hebben inmiddels de banden gebroken met Silvergate, waaronder Coinbase, Circle, Galaxy Digital, Paxos en de Chicago Mercantile Exchange. Sommige bedrijven hebben echter wel nog blootstelling aan Silvergate, waaronder MicroStrategy van Michael Saylor.

Ondertussen was de angst al aan het toenemen omtrent de macro-economische situatie. De inflatie is weer aan het stijgen en de markten zijn bezorgd dat de Federal Reserve de rente toch weer zal verhogen met 0,5%.

Ondertussen kleuren aandelenmarkten ook rood en volgende week volgt mogelijk de ontgrendeling van de Mt. Gox bitcoin. Gedupeerden krijgen wellicht eindelijk een deel van hun gestolen BTC na 10 jaar terug, maar er is vrees dat deze massaal worden gedumpt.

Start gratis met crypto 📈: Alle Nederlanders krijgen in maart €20,- gratis crypto
  • Advertentie
  • Bitvavo

Onze analisten maken gebruik van Bybit

De crypto markt is volatiel en verandert voortdurend. Vaak volgt na elke stijging weer een daling. Onze analisten maken daarom gebruik van Bybit om ook te profiteren van dalende koersen. Door gebruik te maken van Bybit heb je de mogelijkheid om te handelen in derivaten en zogeheten short-orders te plaatsen wanneer je verwacht dat een koers gaat dalen. Wel zo handig! Via deze link kun je eenvoudig een account aanmaken en registreert Bybit dat je afkomstig bent van Crypto Insiders. Hiermee steun je ons platform en kom je in aanmerking voor leuke prijzen en aanbiedingen.

Disclaimer: Beleggen brengt risico’s met zich mee. Onze analisten zijn geen financieel adviseurs. Raadpleeg altijd een adviseur bij het maken van financiële beslissingen. De informatie en tips die op deze website zijn verstrekt is gebaseerd op eigen inzichten en ervaringen van onze analisten.

Deel dit artikel
Kevin Schijven

Redacteur Kevin hoorde voor het eerst over Bitcoin via WikiLeaks. “Interessant!” dacht hij nog, maar het duurde toch nog een aantal jaar én vergde wat verdieping voordat de potentie van Bitcoin en de achterliggende blockchain-technologie bij hem doordrong.

Net binnen
Trending
Bitcoin crasht naar $8.900 op grote cryptobeurs, markt zit vol vragen
Bitcoin crasht naar $8.900 op grote cryptobeurs, markt zit vol vragen
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Cryptokoers crasht bijna 100% na desastreuze aanval op netwerk
Cryptokoers crasht bijna 100% na desastreuze aanval op netwerk
Bitcoin's nieuwe record is historisch signaal voor verdere stijging
Gloednieuwe crypto schiet door het dak en stijgt 1100% & trekt aandacht
Kleine crypto stijgt 170% op Bitvavo, stoot bitcoin van troon
Kleine crypto stijgt 170% op Bitvavo, stoot bitcoin van troon
Advertentie
Advertentie