Thom Derks Thom Derks
02/01/2023 08:14 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 02/01/2023 08:14

Dit zijn mogelijk de 2 belangrijkste verhalen voor crypto in 2023

icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
44.000 nuevos millonarios en 2023 gracias a la subida de tipos de BTC

Foto: Rcc_Btn/Shutterstock

De laatste week van december was een relatief rustige en stille week geworden voor de crypto-industrie. We zijn in principe zonder al teveel volatiliteit het nieuwe jaar ingegaan en dat lijkt voornamelijk te maken te hebben met de onzekerheid die op dit moment heerst in de markt. De volledige impact van het omvallen van FTX moet zich nog laten voelen en de macro-economische problemen zijn nog steeds niet opgelost.

🚀 Alle Nederlanders krijgen 1.5 miljoen PEPE gratis van Nederlands platform
  • Advertentie
  • Anycoin Direct

FTX en Sam Bankman-Fried

Te beginnen met FTX en Sam Bankman-Fried. De gevallen CEO en oprichter van het eens zo succesvolle beursplatform verschijnt als alles volgens plan verloopt op 3 januari voor de Amerikaanse rechter in New York. Daar staan hem in totaal 8 aanklachten te wachten op het vlak van kabelfraude en samenzwering.

Verder hangen er civiele aanklachten in de lucht van de Commodity Futures Trading Commission (CFTC) en de Securities and Exchange Commission (SEC). Het is een behoorlijk sneu verhaal geworden voor de talentvolle en nog altijd jonge ontwikkelaar. Zijn leven had zo mooi kunnen zijn, als hij er niet voor was gevallen om te gaan gokken met de bitcoin van zijn klanten.

Nu staat hem wellicht een heel leven in de gevangenis te wachten, wat natuurlijk zielig is, ware het niet dat hij de spaartegoeden van miljoenen mensen verwoest heeft.

Advertentie

De Amerikaanse inflatie

Een andere belangrijke ontwikkeling om in 2023 in de gaten te houden is de Amerikaanse inflatie. De dollar is nog altijd de wereldreservemunt, wat betekent dat de Amerikaanse economie leidend is voor de rest van de wereld. Om iets te kunnen zeggen over de toekomst van de wereldeconomie, moeten we een goed beeld vormen van wat er in de Verenigde Staten gebeurt.

Daar lijkt de Federal Reserve, de Amerikaanse centrale bank, de boel eindelijk een beetje onder controle te krijgen dankzij de agressieve renteverhogingen van het afgelopen jaar. De enige angst die daar nu nog achterzit, is de vraag of het daarin niet te ver is gegaan.

De rente is op het snelste tempo in tijden verhoogd en het is lastig om dat te doen zonder de economie te beschadigen. Het effect van renteverhogingen laat zich vaak pas later voelen, omdat steeds meer individuen, bedrijven en overheden met het verlopen van de tijd hun schulden moeten oversluiten met een hogere rente. Langzaam maar zeker zien we dat gebeuren en krijgen bepaalde markten, denk aan vastgoed, het lastig.

Deel dit artikel
Thom Derks

Thom is een expert op het gebied van macro-economie, bitcoin en het afzeiken van altcoins. Verder schrijft hij een eigen macro-nieuwsbrief op Substack, laat hij soms iets van zich horen op Twitter en is hij niet-praktiserend Meester in de Rechten (universiteit Leiden).

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Advertentie
Advertentie