Einde bitcoin bearmarkt in zicht? Hier moet je op letten

icon-bitcoin
Bitcoin nieuws

Foto: Shutterstock/Ryan H Cease

De bitcoin koers krijgt momenteel heftige tikken en de markt lijkt in een complete staat van paniek te verkeren. Het grote vraagstuk van dit moment is uiteraard waar de bodem ligt. Die vraag is echter lastig te beantwoorden. Dat heeft met name te maken met het onzekere macro-economische klimaat waar we ons momenteel in bevinden. De inflatie staat wereldwijd op het hoogste punt in 40 jaar tijd en dat dwingt centrale banken om de monetaire duimschroeven aan te draaien.

De angst voor de Federal Reserve

Alle ogen zijn momenteel gericht op de Amerikaanse Federal Reserve die het lot van de volledige financiële markt in handen heeft. Zij hebben de taak om de Amerikaanse inflatie onder controle te krijgen en tegelijkertijd de economie overeind te houden. Dat is een balanceeract die met de dag lastiger wordt. Een hoge inflatie is namelijk alleen te temmen met een hogere rente en een hogere rente zorgt voor extra druk op de economie.

Een hogere rente betekent simpelweg dat kapitaal duurder wordt en dat het bedrijven meer kost om kapitaal op te halen. Dat kan de winstgevendheid van bedrijven dusdanig drukken dat ze moeten bezuinigen, waardoor er banen verloren gaan of zelfs massaal bedrijven failliet gaan. Die hogere rente heeft dus een drukkend effect op de koersen van financiële assets en daar is bitcoin geen uitzondering op. Uiteindelijk heeft iedereen dollars nodig om de rekeningen te betalen.

De belangrijkste factor om te kunnen bepalen wanneer het einde van de bearmarkt in zicht is lijkt momenteel de Federal Reserve. Op het moment van schrijven is de situatie echter nog dusdanig slecht, dat ze waarschijnlijk niet van hun plannen zullen afwijken om de rente in het vervolg van 2022 stevig te verhogen. Dat heeft de potentie om bitcoin nog een stuk verder weg te drukken.

Bodem al gehad?

Het kan uiteraard ook zo zijn dat we de bodem al hebben gezien. Bitcoin heeft op dit moment al zoveel zware klappen gehad, dat de meeste paniekverkopers hun beslissing waarschijnlijk al hebben gemaakt. Het enige wat bitcoin eventueel in de problemen kan brengen is weer een daling onder de psychologische grens van 20.000 dollar. Dat is immers het hoogtepunt van de bullrun van 2017. En onder de piek van een vorige bullrun is niet wenselijk. Vooral als we langere tijd onder deze grens zullen blijven hangen.

Als dat gebeurt, dan kan de paniek compleet zijn en bereiken we waarschijnlijk de ultieme bodem. Waar die precies ligt blijft altijd gissen. De bitcoin koers blijft een beestje dat afhankelijk is van duizend verschillende factoren die zichzelf lastig laten voorspellen. Het beste is om voor jezelf te bepalen of je bitcoin nog altijd een goede investering acht en daar vervolgens op handelen.

Deel dit artikel
Rico Engelbarts

Head of Partnerships Rico kwam in 2013 in aanraking met Bitcoin. Een vriend van hem vertelde hem toentertijd met veel enthousiasme over het decentrale aspect van Bitcoin; een concept wat Rico’s interesse niet meteen wekte.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Advertentie
Advertentie