Kevin Schijven Kevin Schijven
24/08/2021 12:14 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 24/08/2021 12:14

El Salvador installeert 200 bitcoin geldautomaten, president benadrukt dat BTC niet verplicht is

icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
El Salvador installeert 200 bitcoin geldautomaten, president benadrukt dat BTC niet verplicht is

Over twee weken gaat de controversiële Bitcoin (BTC) wet in het Centraal-Amerikaanse El Salvador van kracht. President Nayib Bukele maakt op 23 augustus via Twitter bekend hoe het land vordert met de voorbereidingen.

Ten eerste benadrukt Bukele dat het gebruik van bitcoin niet verplicht is. Vanaf 7 september, de datum dat de nieuwe wet ingaat, kunnen burgers de digitale “Chivo” wallet downloaden. Salvadoranen die de wallet downloaden, ontvangen $30 aan bitcoin, maar niemand wordt gedwongen de app te downloaden, zegt de president.

Ook krijgen burgers de optie om hun bitcoin direct in fiatvaluta om te zetten. Salvadoranen kunnen er ook voor kiezen om hun bitcoin vast te houden en op een later moment het omzetten in cash bij een van de nieuwe bitcoin automated teller machines (ATM’s), oftewel geldautomaten.

Bukele kondigt tevens aan dat de regering momenteel bezig is met het installeren van 200 bitcoin ATM’s, ook bekend als ‘BATM’s.’ Bukele noemt deze BATM’s de “Cajeros Chivo.”

Naast deze 200 geldautomaten zullen er ook nog 50 “Puntos Chivo” worden opgezet, soort kiosken waar de Salvadoranen om hulp kunnen vragen met bitcoin. Bukele benadrukt dat alle transacties zonder commissie zullen zijn.

Hij voegt daaraantoe dat het land maar liefst $400 miljoen per jaar kwijt is aan commissie aan banken en ziet bitcoin als een oplossing hiervoor. Hij zegt dat het mogelijk wordt voor Salvadoranen in het buitenland om onmiddellijk bitcoin of dollars naar hun familie in het thuisland te sturen met de Chivo wallet. Wil je dat niet, dan kun je altijd bij Western Union in de rij staan en commissie betalen, zegt de president.

Toch is het opmerkelijk dat, alhoewel Bukele benadrukt dat bitcoin niet verplicht is, artikel 7 van de wet winkeliers verplicht bitcoin aan te nemen. De president gaat hier echter niet op in.

Deel dit artikel
Kevin Schijven

Redacteur Kevin hoorde voor het eerst over Bitcoin via WikiLeaks. “Interessant!” dacht hij nog, maar het duurde toch nog een aantal jaar én vergde wat verdieping voordat de potentie van Bitcoin en de achterliggende blockchain-technologie bij hem doordrong.

Net binnen
Trending
Belastingaangifte komt eraan: bereid je voor op deze 6 aanpassingen
Belastingaangifte komt eraan: bereid je voor op deze 6 aanpassingen
Belastingvrij schenken in 2024: dit zijn de nieuwe regels
Belastingvrij schenken in 2024: dit zijn de nieuwe regels
Meer belastingvrij inkomen in 2024: dit krijg je nu extra per maand
Meer belastingvrij inkomen in 2024: dit krijg je nu extra per maand
Crypto houders opgelet: belastingdienst gretig met aanslagen
Crypto houders opgelet: Belastingdienst gretig met aanslagen
bitpanda-crypto-exchange-bitvavo
Grote crypto exchange sluit per 1 februari de deuren in Nederland
Advertentie
Advertentie