Erik Juffermans Erik Juffermans
18/08/2023 09:00 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 13/02/2024 14:55

Elon Musks SpaceX verkocht $373 miljoen aan bitcoin, schrijft WSJ

icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
Elon Musks SpaceX verkocht $373 miljoen aan bitcoin, schrijft WSJ

Foto: Tada Images / Shutterstock.com

Elon Musk is zoals alom bekend zeer gecharmeerd van crypto. Hij is niet alleen voorstanders van Dogecoin (DOGE). Zo plaatste hij in het verleden al bitcoin (BTC) op de balans van zijn bedrijf Tesla. Maar ook SpaceX, zijn ruimtevaartproject, had in 2021 en 2022 bitcoin op de balans staan. 373 miljoen dollar aan BTC om precies te zijn. Het bedrijf heeft inmiddels echter de waarde van diens bitcoin grotendeels afgeschreven. Heeft SpaceX zijn bitcoin verkocht?

Bitcoin winsten stuwen miljardenbedrijf Block naar opmerkelijke resultaten
  • icon-bitcoin
    Bitcoin nieuws

SpaceX verkocht mogelijk al zijn BTC

The Wall Street Journal komt naar buiten met dit nieuws. Het artikel meent dat “SpaceX 373 miljoen dollar aan bitcoin afschreef in 2022 en 2021”. Dit suggereert dat SpaceX de crypto activa heeft verkocht. Dit is echter enkel een suggestie. De bitcoin kunnen ook zijn verplaatst. The Wall Street Journal toont geen bewijs dat een verkoop aan de orde is.

Een andere, logische reden voor de afschrijving is de waardevermindering van bitcoin. Wellicht heeft SpaceX enkel op basis van de koersdaling van het afgelopen jaar diens balans aangepast. Dit is een vrij gebruikelijk proces.

Wel is het aannemelijk dat er sprake is van een verkoop. Elon Musk sloeg namelijk eenzelfde weg in met zijn autobedrijf Tesla. In 2021 kocht Musk met zijn bedrijf Tesla 1,5 miljard dollar aan bitcoin. Het nieuws van de aankoop katapulteerde de koers van bitcoin destijds naar nieuwe hoogtes van 40 duizend dollar.

Ook Tesla verkocht bitcoin

Volgens de meest recente winst rapporten van Tesla is er echter niet veel meer over van deze hoeveelheid bitcoin. Het bedrijf verkocht het grootste deel van zijn bitcoin bezit. Slechts 186 miljoen dollar aan bitcoin staat nog op de balans. Een groot deel hiervan werd in het tweede kwartaal van 2022 verkocht. Toen verkocht Tesla bijna een miljard dollar aan bitcoins.

Of, en zo ja, wanneer SpaceX de bitcoins zou moeten hebben verkocht is onbekend. Wellicht vorig jaar. Toen crashte de bitcoin koers hard na nieuws over Terra en later het FTX fiasco. Wellicht dat SpaceX destijds eieren voor zijn geld koos. Dit is echter niet geverifieerd.

Het nieuws komt op een pijnlijk moment. De bitcoin koers zakt momenteel hard en lijkt nog geen duidelijke bodem te hebben gevonden. Het artikel van The Wall Street Journal wekt daarom weinig vertrouwen. Elon Musk noch SpaceX hebben vooralsnog gereageerd op het nieuws.

Deel dit artikel
Erik Juffermans

Met een politieke en culturele achtergrond is Erik geïnteresseerd in het grote plaatje. Wat zijn bijvoorbeeld de raakvlakken van crypto-assets met de globale politiek en het economische klimaat? Cryptocurrencies hebben volgens Erik de potentie om de wereld beter en eerlijker te maken, maar er zijn fascinerende en complexe obstakels.

Net binnen
Trending
Belastingaangifte komt eraan: bereid je voor op deze 6 aanpassingen
Belastingaangifte komt eraan: bereid je voor op deze 6 aanpassingen
Man wint €314 miljoen maar kan fluiten naar fortuin, loterij weigert uitbetaling
Man wint €314 miljoen in loterij maar kan fluiten naar fortuin
Meer belastingvrij inkomen in 2024: dit krijg je nu extra per maand
Meer belastingvrij inkomen in 2024: dit krijg je nu extra per maand
Zoveel belasting betaal jij in 2024 over €100.000 aan bitcoin
Zoveel belasting betaal jij in 2024 over €100.000 aan bitcoin
Bitcoin dit jaar naar $150.000, financieel expert legt uit waarom
Bitcoin ontploft en trekt de hele cryptomarkt mee omhoog
Advertentie
Advertentie