Simon Bosch Simon Bosch
26/08/2023 12:00 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 26/08/2023 12:00

Fiatgeld is toiletpapier, Bitcoin is het antwoord, zegt oud BitMEX CEO

icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
Fiatgeld is toiletpapier, Bitcoin is het antwoord, zegt oud BitMEX CEO

Foto: ER_09/Shutterstock

Als er iemand bijzondere vergelijkingen heeft, dan is het Arthur Hayes wel. Hayes is de voormalige CEO van de crypto derivatenbeurs BitMEX, maar tegenwoordig schrijft hij regelmatig analyses. Hayes heeft een zeer uitgesproken mening en daarom vallen zijn artikelen vaak op. Dit keer beschrijft hij het verband tussen zijn stroeve voortgang met kitesurfen en de Amerikaanse centrale bank – en waarom fiatvaluta net zo waardevol zijn als toiletpapier.

Bitcoin Runes domineert BTC netwerk: een uitkomst voor miners
Bitcoin Runes domineert BTC netwerk: een uitkomst voor miners

Federal Reserve zorgt tóch voor inflatie

Volgens Hayes probeert de Federal Reserve twee vliegen in één klap te slaan, maar de manier waarop is volgens de analist verkeerd. De centrale bank doet namelijk tegelijkertijd aan quantitative easing (QE), of kwantitatieve verruiming, én aan quantitative tightening (QT).

Tijdens de coronapandemie voerde de Federal Reserve een QE-beleid en begon met printen van geld. Daardoor steeg de inflatie en inmiddels is de Fed overgestapt van QE op QT om te voorkomen dat de inflatie uit de hand loopt. Dit maakt het voor de bankensector immers minder aantrekkelijk om geld uit te lenen, ze kunnen nu ook veel verdienen op de staatsobligaties.

Maar door de hoge rentes gebeurt eigenlijk het tegenovergestelde, meent Hayes. Want nu krijgen investeerders in obligaties juist méér betaald, terwijl de centrale bank probeert om met QT te voorkomen dat er meer fiatgeld de financiële markt in wordt geslingerd.

Netto zou de markt hierdoor elke maand groeien met 32 miljard dollar, in plaats van dat deze krimpt. Hayes vergelijkt daarom het beleid van de Fed met zijn surfavonturen waar hij overeind probeert te staan om het gevecht met de wind niet te verliezen.

Advertentie

Bitcoin is de oplossing voor Fed beleid

Zo lang de Fed dit beleid niet aanpast, zullen technologie-aandelen en crypto blijven stijgen, concludeert de voormalige topman. Daarbuiten zou niets winstgevender zijn dan geld ‘parkeren’ bij de Federal Reserve.

Hayes denkt dat dit exact is waar bitcoin (BTC) voor gemaakt is, doordat de crypto een limiet op het aantal coins heeft. “Bitcoin is de oplossing voor een kapot, corrupt en parasitisch bankensysteem. Als [centrale banken] meer ‘fiat-toiletpapier’ maken, dan stijgt de waarde van bitcoin gemeten in deze fiat-valuta. Dit is waarom de bitcoin koers sinds maart al met 18% is gestegen,” aldus Hayes.

Deel dit artikel
Simon Bosch

Simon is fanatiek macro-analist en doet grondig onderzoek naar alles waar de meeste mensen juist niet naar willen kijken. Alles in de financiële, maatschappelijke en geopolitieke wereld met twee kanten is interessant genoeg om te onderzoeken. Als een onderwerp geen twee kanten heeft, dan is er dringend een sceptische blik nodig — onderwerpen zonder twee kanten bestaan niet. De wereld is kapot, en hij is ervan overtuigd dat crypto een deel van de oplossing kan vormen.

Net binnen
Trending
Nederlands stel ziet inleg van 3k naar 240k stijgen, ‘’voor de lol’’
Nederlands stel ziet inleg van 3k naar 240k stijgen, ‘’voor de lol’’
politie-crypto-wet-VS-onderzoek-blockchain
Nederlandse crypto-ondernemer pleegt zelfmoord, tientallen miljoenen vermist
Bitcoin stijgt hard voorbij $72.000, markt reageert explosief
Nieuwe cryptomunt ontploft en klimt met 231% op eerste handelsdag
nederlander-stapt-te-laat-uit-verlieset-alles
Nederlander stapt na waanzinnige winst te laat uit en raakt alles kwijt
stijging-groen-prijsactie-bitcoin
Nieuwe crypto ontploft met 430% stijging na notering, investeerders springen erop
Advertentie

Trending Bitcoin nieuws

nederlander-stapt-te-laat-uit-verlieset-alles
Nederlander stapt na waanzinnige winst te laat uit en raakt alles kwijt
Bitcoin Cash (BCH) vindt belangrijk steunniveau en nadert omslagpunt
Bitcoin bullmarkt voorbij? Voorspeller van 2018 crash waarschuwt voor top
Amerikaanse staat koopt +$100 miljoen aan bitcoin, 'een goed teken'
Amerikaanse staat koopt +$100 miljoen aan bitcoin, koers reageert
Advertentie