Thom Derks Thom Derks
07/03/2023 12:20 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 07/03/2023 12:20

FTX klaagt Grayscale aan omtrent grootste bitcoin fonds ter wereld

icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
FTX demanda a Grayscale por tener el mayor fondo de Bitcoin del mundo

Foto: Andrey_Popov/Shutterstock

Het is weer tijd voor actie en sensatie in de crypto land. Het omgevallen FTX en zusterbedrijf Alameda Research klagen Grayscale Investments, de Digital Currency Group (DCG) en hun CEO’s aan. Dat blijkt uit een persbericht van 6 maart. Volgens FTX zorgden het hoge managementfee van Grayscale, alsmede de onmogelijkheid om aandelen in de bitcoin (BTC) en ethereum (ETH) fondsen om te zetten, dat deze aandelen 90% van hun waarde verloren.

Slapende bitcoin whale wordt wakker met 230.000% winst
  • icon-bitcoin
    Bitcoin nieuws

Vast in het bitcoin fonds

Nu hoopt FTX via de rechter af te dwingen dat het zijn aandelen in bijvoorbeeld de Grayscale Bitcoin Trust (GBTC) mag omzetten in daadwerkelijke bitcoin. In totaal zou dat volgens het persbericht een bedrag van 9 miljard dollar of meer aan kapitaal vrijmaken die nu vastzitten in de aandelen van de fondsen van Grayscale.

Aandeelhouders zijn natuurlijk vrij om de aandelen in kwestie te verkopen, maar het probleem is dat de waarde van de aandelen al lange tijd een stuk lager ligt dan de onderliggende waarde van de bitcoin en ethereum die zij vertegenwoordigen. Op het moment van schrijven handelt het bitcoin-fonds van Grayscale bijvoorbeeld met een ‘korting’ van ruim 40 procent ten opzichte van de bitcoin die in het fonds zitten.

Advertentie

Te hoge managementfees

Met name de managementfee die Grayscale hanteert is volgens FTX compleet buiten proportie. FTX en Alameda claimen dat Grayscale door de jaren heen 1,3 miljard dollar aan managementfees ophaalde. Dat zou de zogenaamde ‘Trust agreement’ schenden en niet in lijn zijn met wat er in het document staat. Alameda claimt dat zijn aandelen in de Grayscale-fondsen 550 miljoen dollar waard zouden zijn met een lagere kostenstructuur.

“We zullen alles aangrijpen om zoveel mogelijk kapitaal te herstellen voor de klanten en crediteuren van FTX. Ons doel is om de waarde los te maken die volgens ons momenteel onderdrukt wordt door Grayscale”, aldus John Ray, de plaatsvervangend CEO van FTX.

Grayscale gaat ondertussen het gevecht aan met de Securities and Exchange Commission (SEC). Grayscale vecht de beslissing van de SEC aan die de aanvraag afkeurde om het GBTC fonds in een exchange-traded fund (ETF) om te zetten.

Deel dit artikel
Thom Derks

Thom is een expert op het gebied van macro-economie, bitcoin en het afzeiken van altcoins. Verder schrijft hij een eigen macro-nieuwsbrief op Substack, laat hij soms iets van zich horen op Twitter en is hij niet-praktiserend Meester in de Rechten (universiteit Leiden).

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Bitcoin crasht naar $8.900 op grote cryptobeurs, markt zit vol vragen
Bitcoin crasht naar $8.900 op grote cryptobeurs, markt zit vol vragen
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Advertentie
Advertentie